Helyi közélet

2013.08.06. 16:09

"Ennyit én nem tudok várni!"

Miskolc, Ózd - Több hónap is eltelhet, mire időpontot kapunk valamelyik rendelőintézetbe.

Miskolc, Ózd - Több hónap is eltelhet, mire időpontot kapunk valamelyik rendelőintézetbe.Szinte lehetetlen bejutni a miskolci rendelőintézetek szakrendeléseire, panaszolják olvasóink. Például a szemészetre és a bőrgyógyászatra 2-3 hónapra tudnak csak időpontot adni a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház (Misek) vasgyári és Csabai kapui rendelőjében egyaránt. Pedig sokan szerették volna elintézni az aktuális vizsgálatokat a nyári szabadságuk alatt, de nem sikerült, mert csak őszre kaptak időpontot. Vajon miért nőtt meg ennyire a várakozási idő? – kérdezik olvasóink, és kérdeztük mi is Tiba Sándortól, a Misek főigazgatójától.

Szabadságon az orvosok

Mint mondta: nyáron az egészségügyben is szabadságolások vannak, tehát ilyenkor kevesebb szakorvos dolgozik a rendelőintézetekben. A hosszú várakozás másik oka a teljesítményvolumen-korlát, ami miatt csak meghatározott számú beteget fogadhatnak egy hónapban a kórházak és a rendelőintézetek. Ehhez még hozzájönnek azok a rémhírek, melyek a Misek átszervezéséről szólnak, tette hozzá a főigazgató, mivel ezek bizonytalanságot szülnek az orvosok körében.

– A betegeknek előre kell gondolkodniuk, és ha például júniusi szabadságuk idején akarnak szakrendelésre menni, akkor ajánlatos már februárban időpontot kérniük – mondta Tiba Sándor. – Az egészségügyet rengeteg változás érte az elmúlt években, már nem lehet mindent azonnal elintézni – jegyezte meg végül a főigazgató.

- A 2-3 hónapos várakozási idő borzasztóan hosszú – fogalmazott Eszenyi Géza, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója.

Megtudtuk: Ózdon is előfordul, hogy egy-egy szakrendelésen több hetet kell várni a vizsgálatra, de hónapokat azért nem. A főigazgató szerint a Miskolcon tapasztalt jelenség tulajdonképpen egy nagyobb problémának a tünete. Mégpedig annak, hogy Magyarországon egyre aggasztóbb az orvoshiány. Ózdon is akadnak olyan osztályok a kórházban és a rendelőintézetben, melyeket egyetlen orvos visz, és ha ő hirtelen felmond, akkor lenullázódik az a szakrendelés, jelezte a főigazgató, hozzáfűzve: az orvosok rendkívül leterheltek, a kórházaknak pedig egyre nehezebb megoldaniuk az ügyeletet és a készenléti ügyeletet.

Túlteljesítik

A teljesítményvolumen-korlátról szólva pedig a főigazgató elárulta, ők a korlátot folyamatosan túlteljesítik 40 százalékkal a betegek érdekében. Igaz, hogy erre a 40 százalékra nem kapnak egy fillért sem, de úgy vélik, hogy a legfőbb feladatuk a gyógyítás.

Több olvasónk is jelezte, hogy a miskolci MÁV-rendelőben hamarabb be lehet jutni a különböző szakrendelésekre. Pásztélyi Zsolttól, a Vasútegyészségügyi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, náluk is vannak olyan rendelések, melyekre sokat kell várni, a maximális idő 2 hónap. Több okát is felsorolta a hosszú várakozási időnek: a volumen-korlátot, azt, hogy a kórházak igyekeznek minél több beavatkozást járóbeteg-ellátásban elvégeztetni és hogy a volumenkorlát feletti lehetőségek is beszűkültek egy intézkedésnek köszönhetően. Vannak azonban olyan szakrendeléseik is, melyekre 1-2 hét csak várakozási idő.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában