Helyi közélet

2013.08.30. 09:42

Diósgyőri stadion - Valami van, de nem az igazi

Miskolc - Hogy mennyi az önkormányzati önrész, abban különböztek az álláspontok.

Miskolc - Hogy mennyi az önkormányzati önrész, abban különböztek az álláspontok.A miskolci közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén napirendre került ugyan a diósgyőri stadion építésével kapcsolatos előterjesztés, ,,Javaslat a DFC Kft. látvány-csapatsport támogatásból megvalósuló, sportfejlesztésre irányuló pályázathoz önrész biztosítására" címmel, de ez nem az a határozati javaslat volt, amire a Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgócsapatát működtető DFC Kft. többségi tulajdonosa, a Borsodsport Invest Kft. részéről vártak. A diósgyőri futballcsapat mögött álló, milliárdos vagyonnal rendelkező Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó cég ügyvezetője, Sántha Gergely szerdán azon reményének adott hangot, hogy olyan anyag kerül a képviselők elé, ,,mely rendezi a tervezett építési munkálatokban érintett ingatlanok helyzetét, tulajdoni viszonyait, és ezzel az utolsó akadály is elhárul az elől, hogy megkezdődhessen a stadion rekonstrukciójának első üteme TAO forrásokból".

Az előterjesztés a pénzügyekre választ adott, az ingatlanok helyzetével kapcsolatos javaslat azonban nem került a képviselők elé.

Ugyanis Miskolc Megyei Jogú Város közgyűlése csütörtökön arról tárgyalt, hogy a DFC Kft. számára biztosítja azon sportágfejlesztési tervéhez szükséges anyagi forrást, amely a diósgyőri stadion centerpálya felújításának megvalósítására irányul. Az előterjesztésben az szerepelt, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség a DFC Kft. számára, ezen projektelemre 110 824 369 forintot hagyott jóvá, és ehhez a labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaságnak 30 százalékos önrészt kell hozzátennie (33 247 311 forintot), és ebből a DFC Kft. 49 százalékos résztulajdonosának, a Miskolc Holding Zrt.-nek a rá eső részét, 16 291 182 forintot Miskolc Megyei Jogú Város, mint a holding száz százalékos tulajdonosa biztosítaná.

Más számok

Csakhogy az a napirendi pont tárgyalása során kiderült, hogy nem mindenki ért egyet ezekkel a számokkal. Bartha György képviselő felszólalásában elmondta: a DFC Kft. TAO-s kérelmének elfogadása után, tavaly novemberben napvilágra került adatok alapján a centerpálya felújításának összege nem az előterjesztésben szereplő 110,824 millió forint, hanem 158 322 804 forint, a 110 milliós összeg a projektre elnyert TAO-s kvóta, amely elviekben már a DFC Kft. számláján van, és ehhez kellene hozzátenni az önrészt, amely a város részéről nem az előterjesztésben szereplő valamivel több mint 16 millió forint, hanem 23 millió forintnál is több.

Földesi Norbert azt a kérdést vetette fel a vita során, hogy a TAO-s pénz felhasználásához szükséges önrész milyen felhatalmazással került bele a DFC Kft. sportágfejlesztési tervébe,ki adott erre engedélyt, illetve, hogy rendelkezésre áll-e az ehhez szükséges TAO-s pénz a DFC Kft.-nél, ugyanis a társaság ügyvezetőjének tavasszal tett nyilatkozata szerint nem sikerült feltölteni a teljes kvótát.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere Bartha György felvetése úgy nyilatkozott, hogy az a jó összeg, amit az előterjesztésben lehet olvasni, és hozzászólásában azt is megemlítette: ,,szerintem több lesz 3 milliárdnál a stadionra" utalva ezzel arra, hogy milyen mértékű közvetlen állami támogatásra számítanak. A polgármester ezen kívül ezt is elmondta: minimum 20 ezer embert befogadni képes, XXI. századi színvonalú stadion szeretnének építeni, illetve, hogy a centerpálya építésének novemberre be kell fejeződnie, hogy tavasszal lehessen rajta meccseket játszani.

Dr. Zsiga Marcell annak adott hangot, hogy stadion felújítása ciklusokon átívelő projekt, amelyet minden képviselőnek támogatnia kell. Kérése meghallgatásra talált, a szavazáskor minden képviselő az igen gombot nyomta meg, vagyis a beterjesztett határozati javaslatot egyöntetűen elfogadta a képviselő-testület.

ÉM-BCS


A rekortánról

A rekortán pálya, illetve annak a Diósgyőri stadionból történő elbontása is szóba került a közgyűlése. Dr. Kriza Ákos ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy téli időszakra az önkormányzat saját erőből megoldja az atléták gondját, ugyanis a Factory Arénában rekortán pályát fektetnek le, hogy fedett pályán edzhessenek a sportágat űzők. Jövőre pedig új helyszínen, a tervezett új edzőközpontban (vagyis az MVSC sporttelepen) juthatnak megfelelő színvonalú edzéslehetőséghez az atléták.


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc - Az önkormányzat már nem akar tulajdont szerezni a Kubikon, és a fejlesztésére sem kíván költeni. Részletek >>>

Miskolc - Rendkívüli közgyűlési ülést hívott össze csütörtökön öt órára dr. Kriza Ákos polgármester. A rendkívüli ülés történéseiről élőben tudósítottunk a Borsod Online-on. Részletek >>>

Miskolc - Ha tárgyalják csak sürgősségivel kerülhet a közgyűlés elé a Diósgyőri stadion ügye. Részletek >>>


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában