Helyi közélet

2013.07.18. 09:54

Nézőpont: Lótolvaj

<em>„Édesanyám, édesanyám! Végre eldöntöttem: lótolvaj leszek!" - szalad oda a csillogó szemű kisfiú az anyjához. „Jól van fiam, de becsüld meg magad..." Valahogy így képzelem - mert más ötletem nincs rá -, hogyan válik valaki éppen „lókötővé"</em>. <strong>Szendrei Péter jegyzete</strong>.

„Édesanyám, édesanyám! Végre eldöntöttem: lótolvaj leszek!" - szalad oda a csillogó szemű kisfiú az anyjához. „Jól van fiam, de becsüld meg magad..." Valahogy így képzelem - mert más ötletem nincs rá -, hogyan válik valaki éppen „lókötővé". Szendrei Péter jegyzete.A bolti szarkákat még megértem valahogy. Bemegy az ember az üzletbe, sok a puccos holmi, amire nincs és soha nem is lesz pénze; nézegeti egy darabig, harcot vív a lelkében a bírvágy és a becsület, aztán a sötét oldal felülkerekedik és... Pillanatnyi eltévelyedés, az ördög dörzsölgeti a tenyerét; megvagy! Avagy: az ember fia gondoskodik özvegy húgáról és annak gyerekeiről, és amikor már nem bírja tovább a sírást-rívást, szögre akasztja tisztességét és kenyeret lop. Mint Jean Valjean - vagy bárki, akit a kényszer visz erre az útra. Valahol az alkalmi tolvajokat is megértem. A tulajdonos szertehagyja a holmiját, nyilván, mert nem annyira fontos számára, különben vigyázna rá, gondolhatja emberünk, aki éppen arra jár. Megtetszik neki a portéka - csak jó lesz valamire! - zsebre teszi, odébbáll. No de egy lovat az ember csak nem vág zsebre egy hirtelen ötlettől vezérelve! Arra készülni kell, kitanulni, amit a lovakról tudni érdemes, rendelkezni a szállításához, tartáshoz szükséges eszközökkel, a továbbadáshoz kapcsolatokkal...Tehát csak úgy lesz az, hogy a csillogó szemű kisfiú oda megy az anyjához, és azt mondja...

- Szendrei Péter - 


Kapcsolódó cikk:

Megkerült Tornádó - Lebuktak a "borsodi betyárok"

Kazincbarcika - Visszakerült gazdájához Tornádó, a 15 éves pej herélt, amit a múlt héten hétfőre virradóra kötöttek el egy kazincbarcikai telekről a lótolvajok.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában