Helyi közélet

2013.07.23. 09:33

Beléphetsz, ha van IR-számod

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az új nemzeti állásportál biztonságos, csak ne elég rugalmas, mondja a szakember.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az új nemzeti állásportál biztonságos, csak ne elég rugalmas, mondja a szakember.A miskolci Budai Katalin évek óta munkanélküli. Bár jó szakmája van, informatikus, de mivel elmúlt 50 éves, a munkáltatók nem kapkodnak utána. Napjai azzal telnek, hogy üres állásokra vadászik, pályázatokat és önéletrajzokat küldözget, de a siker eddig elmaradt. Egy-két helyről válaszoltak már neki, de legfeljebb csak annyit, hogy felvették adatbázisukba. Az új állásportállal, a Virtuális Munkaerőpiac Portállal még nem próbálkozott, de hallott róla. Bízik benne, hogy ennek segítségével végre munkához jut.

„Hiteles, kényelmes"

Új álláskeresési szolgáltatást indított el a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, melyet saját honlapján így jellemez: „Ingyenes, hiteles, kényelmes. Fő célja, hogy a munkáltatók és a munkavállalók minél könnyebben, minél egyszerűbben egymásra találjanak."

Kíváncsiak voltunk, hogy működik a portál, és valóban oly könnyű-e álmaink állását megtalálni rajta. Ezért megkértük Pappné Bodolai Rita álláskeresési tanácsadót, trénert, próbálja ki a portált, majd mondja el tapasztalatait. Az eredmény nem túl biztató.

A szakember a következőket jelezte: nem sikerült beregisztrálnia álláskeresőként a http://vmp.munka.hu oldalon. Az ugyanis azt írta neki: „A megadott adatok alapján ön nem azonosítható be hitelesen a rendszerbe, így nem érhet el teljes körű funkciókat. A regisztrációt követően az Adataim funkció alatt a társítást utólag is elvégezheti!"

– Na igen, társíthatnám, ha a regisztrációt engedné – jegyezte meg a tanácsadó.

Hozzátette: az új állásportál tulajdonképpen jó kezdeményezés, de csak az a réteg fogja elérni, aki van azon a színvonalon, hogy online kereshessen. Túlságosan szabályozott, mert minden adatot meg kell adni, mint az ügyfélkapunál. Ez nagy mértékű bizonytalanságot adhat, de a rejtett munkaerőpiacot nem fogja tudni feltárni. Viszont az, aki biztosra akar menni, akár munkavállaló, akár munkáltató, annak érdemes regisztrálnia ide is, hiszen ellenőrzött, biztonságos információkat tartalmaz.

Biztonságos

A szakember jelezte: A munkáltatóknak mindenesetre sokkal jobb, mint bemenni a munkaügyi központba támogatott foglalkoztatottat igényelni! Ráadásul maguk viszik fel az adatokat az emberek, ezzel is több idejük jut az ügyintézőknek másra, illetve figyelemmel kísérhetik, kezelhetik az adatokat, információkat. A rendszer zárt és biztonságos, mint egy belső hálózat.

– Kíváncsi vagyok rá, hogy mennyire fogják használni, mivel az emberek nem szeretik az ilyen kötöttségeket! Ehhez képest a Dolgozni.hu weboldalt álláskereső informatikusok hozták létre, saját tapasztalataik problémáik alapján. Regisztráció után minden a birtokunkban van – fogalmazott a tanácsadó.

Megpróbáltunk mi magunk is regisztrálni, de kiderült, ehhez szükségünk van az úgynevezett IR-azonosítóra. A hétjegyű azonosítót valamelyik járási hivatal munkaügyi kirendeltségén lehet igényelni, olvasható a regisztrációs felületen.

Be kell menni

Üres álláshelyek keresése helyett tehát felhívtuk a Nemzeti Munkaügyi Hivatalt, ahol Kovács Tibor projektmenedzsertől azt kérdeztük, milyen módon igényelhetjük meg az IR-azonosítót. Megtudtuk: jelenleg ez a leggyakoribb kérdés, ami befut hozzájuk. A tudnivaló a következő: aki jelenleg is regisztrált álláskereső, annak van IR-azonosítója. Akinek most van állása, de korábban volt munkanélküli, annak is van, és valószínűleg ezt telefonon is megtudhatja a munkaügyi kirendeltségen. Aki azonban soha nem volt regisztrált munkanélküli, annak el kell fáradnia valamelyik munkaügyi kirendeltségre, és kérni az IR-azonosítót. Kovács Tibor megjegyezte: valóban nem túl egyszerű ez a megoldás, de dolgoznak rajta, hogy rugalmasabb legyen.

ÉM-HE


Fizikai munkások előnyben

Bár regisztrálni nem tudtunk a Nemzeti Munkaerőpiac Portálra, de bizonyos információkat azért megtudhattunk az oldalt böngészve. Azt például, hogy máris 3290 állásajánlat található rajta, és hogy összesen 33 ezer 299-en töltötték föl rá önéletrajzukat. Az állásajánlatok közül a szakmunkára és fizikai munkára keresik a legtöbb munkavállalót, összesen 808-at, de van remény a kereskedelem, értékesítés és szolgáltatás területén is elhelyezkedni, itt ugyanis 777 állásajánlat található. Nem túl biztató azonban, ha az állásajánlatok területi statisztikáját böngészgetjük. Ebből ugyanis az derül ki, hogy a legtöbb üres álláshely Győr-Moson-Sopron megyében van (524), a legkevesebb pedig az észak-magyarországi régióban, azon belül Borsod -Abaúj-Zemplén megyében 129.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában