Helyi közélet

2013.05.07. 17:20

Intézkedési terv a Miskolci Egyetemen

Miskolc - Blogokból épülő látszatvalóságok helyett szomorú, de hiteles tényeket tartalmaz a Miskolci Egyetem rektori közleménye: az állami támogatás radikális csökkenése újabb megszorító intézkedéseket, többlet feladatokat – további K+F munkák elvégzését, munkaidő csökkentést, fizetési nélküli szabadság igénybevételét tette elkerülhetetlenné a Miskolci Egyetemen.

Miskolc - Blogokból épülő látszatvalóságok helyett szomorú, de hiteles tényeket tartalmaz a Miskolci Egyetem rektori közleménye: az állami támogatás radikális csökkenése újabb megszorító intézkedéseket, többlet feladatokat – további K+F munkák elvégzését, munkaidő csökkentést, fizetési nélküli szabadság igénybevételét tette elkerülhetetlenné a Miskolci Egyetemen.Az ezzel kapcsolatos intézkedési tervről többhetes megoldáskeresés, tárgyalások után hozott döntést az intézmény szenátusa május elején.

A múlt évi állami támogatáshoz viszonyítva az idei fenntartói támogatás radikális csökkentése elkerülhetetlenné teszi jelentős állami támogatásos bér- és járulék megtakarítását a pénzügyi egyensúly fenntartása érdekében a Miskolci Egyetemen. 1,7 milliárd forintot, öt havi állami támogatásos bért kell kigazdálkodnia az intézménynek, miután a működési költségvetése 75 százaléka bér és járulék. A működésre fordítható állami támogatás csökkenése pedig eléri a 25 százalékot.

Az egyensúlyt az oktatási gazdálkodási egységekben kötelezően minimum 10 százalékos, a többi gazdálkodási egységben kötelezően minimum 20 százalékos bérmegtakarítással kell elérni.

A bérmegtakarítás haladéktalan végrehajtását a következő főbb elvek mentén kell végrehajtania az egyes szervezeti egységeknek:

  • a doktori iskolák működésének biztonsága nem sérülhet;
  • a szervezeti egységek racionalizálása: tanszékek összevonásával intézetek létrehozása;
  • a szükséges szolgálati idővel rendelkező, az irányadó oktató/kutató munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottak nyugdíjazása;
  • létszámnövekedésről egyetlen szervezeti egységben sem lehet szó;
  • megfontolandó és önkéntes alapon javasolt november 30-ig alkalmanként 30 napot meg nem haladó fizetés nélküli szabadság ütemezett igénybevétele, a vonatkozó előírásoknak megfelelően;
  • lehetőség szerint a heti 40 órás munkaidő 36 órásra történő módosítása.
  • Az országosan is jellemző felsőoktatási nehézségek közepette a Miskolci Egyetem nehéz időket él: forráselvonások, rektorválasztás, zavart keltő internetes látszatvalóságok, rendőrségi nyomozás, belső személyes ellentétek jellemzik a napokat. Az egyetem vezetése mindeközben megoldást keres, hogy lehetőség szerint az intézmény minél több dolgozója megtarthassa munkahelyét, s visszaálljon a torzsalkodásmentes szakmai munka a campuson.

    - Spitzmüller Zita sajtóreferens -

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában