Helyi közélet

2013.05.08. 09:22

Alvó gyerekek közé omlott a fal Miskolcon

Miskolc - Kéttenyérnyi, több kilós faldarabok hullottak a sziesztázó háromévesekre.

Miskolc - Kéttenyérnyi, több kilós faldarabok hullottak a sziesztázó háromévesekre.„Ebéd után aludtunk, amikor leszakadt a fal. Két gyerek megsértődött”, mesélte munkatársunknak a három éves Cauner Gerda. Édesapja, Cauner Zsolt javította: „Nem megsértődött, hanem megsérült”. „Igen, megsérült”, engedett a kislány. Zsolt kedden délután éppen hazafelé vitte kislányát Miskolcon a Bokréta úti bölcsődéből, ahol fél három körül az alvó gyerekek közé zuhantak az épület burkolatának darabjai. „Megijedtem, de nem nagyon”, mondta a kislány.

Combját tört e a faldarab

A kislány a szerencsések közé tartozott, őt nem érték a törmelékdarabok, de hat csoporttársát kedden délután kórházba szállították a bölcsiből. Egyikük állapota súlyos, combcsontja tört, operálni kellett, a többieket elővigyázatosságból vitték be a megyei kórház gyermek egészségügyi központjának sebészetére. Úgy tudjuk, kisebb zúzódásokkal, felületi sérülésekkel látták el őket, de az estét már valamennyien otthon töltötték.

Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondása szerint a rendőrség foglalkozása körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt ismeretlen tettes ellen, szakértők bevonásával folytat eljárást.

Amikor munkatársaink a helyszínre érkeztek, még tartott a nyomok rögzítése, majd ahogy a helyszínelők végeztek, megérkezett Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és Kiss János, a Fidesz miskolci frakcióvezetője, hogy a helyzetről tájékozódjon.

A bölcsi vezetője elmondta a polgármesternek, hogy a fektetők szerencsére nem közvetlenül a fal tövében voltak - ez esetben halálos áldozatot is követelhetett volna a baleset - hanem a terasz közepén, így az omladéknak csak egy kis része esett a gyerekekre.

Engedett a mozaik

Bár a végső szót vélhetően a szakértők mondják ki az ügyben, az a laikus szemével is látszik, hogy a bölcsőde épülete nem most éli fénykorát, a szocreál stílusú, lapos tetős épületre kívülről ráférne egy nagygenerált.

Az egykor óvodaként funkcionáló épület külsejét az örökkévalóságnak szánt mozaiklapok takarják, melyeket 5-10 centiméter vastag, masszív cementágyba ültettek. A cementes réteg meg is fogta a mozaiklapkákat, azonban már nem kapaszkodik mindenhol az épületre, ha az ember végigkopoktatja a falat - ahogy azt munkatársunk is megtette - üresen kong a hájazat, ami arról árulkodik, hogy alatta levegő van.

A gyerekek tavasztól őszig az udvaron, az épület teraszán alszanak, a föléjük kifeszített napellenzők alatt. A hőguta ellen hatásos eszköz azonban valószínűleg szerepet játszik a balesetben, a faldarabok ugyanis azon a helyen szabadultak el, ahol az árnyékolót dűbelekkel a falhoz rögzítették.

Leverik, amit kell

A falon egyébként szemre nem látszik, hogy meggyengült a szerkezet, mint ahogy a keddi omlásnak sem voltak látható előjelei. Az épület más részein azért észrevehető, hogy a tetőről lefolyó víz is befurakodott a mozaiklapok alá, a burkolat itt-ott hiányos

Miután Kriza Ákos a helyszínen tájékozódott, elindult, hogy meglátogassa a sérült gyereket is a kórházban. Az apróság szülei nem fogadták örömmel a sajtó közeledését, nem kívántak nyilatkozni. A polgármester távozása után nem sokkal megjelentek a bölcsinél a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. emberei, hogy a további balesetveszélyt elhárítsák. Hogy mekkora darabon kell leverniük a mozaikburkolatot, vagy hogy el kell-e távolítaniuk a napellenzőt, még nem tudták.

A bölcsi udvarának érintett szakaszát lezárták, de az intézmény továbbra is nyitva tart, kis szemtanunk, Gerda is arra készült, hogy másnap is megy bölcsődébe.

ÉM-SZP


Miskolc - Egy gyereket meg kellett operálni, eltört a combcsontja.

Miskolc - Hat gyerek megsérült - úgy tudjuk, egyikük súlyosan, a többiek könnyebben - amikor kedden délután rájuk szakadt a vakolat Miskolcon, a Bokréta utcában található bölcsődében. A gyerekeket éppen altatták, amikor a baleset bekövetkezett. Jelenleg is folyik a rendőrségi szemle a helyszínen.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában