Helyi közélet

2013.04.16. 16:34

Trükköt vetnek be a szülők

Miskolc - Miskolcon is több az elsősök száma a közkedvelt iskolákban, mint tavaly.

Miskolc - Miskolcon is több az elsősök száma a közkedvelt iskolákban, mint tavaly.A fővárosban nem kis gondot okoz, hogy az idén sokkal több első osztályos gyermeket írattak be szüleik az iskolákba, mint az elmúlt években. Ennek az az oka, hogy a szakminisztérium kitolta az iskolakötelezettség határát május 31-éről augusztus 31-ére, így azok a gyerekek is tankötelesek lettek, akik csak a nyáron ünneplik 6. születésnapjukat. Miskolc néhány közkedvelt iskolájában érdeklődtünk, náluk is megrohamozták-e az intézményt az elsősök.

Engedélyt kell kérni

A Szabó Lőrinc Általános Iskolában Martis Ferencné megbízott igazgatótól azt tudtuk meg, hogy egy osztállyal többet kellene indítaniuk az idén, mint tavaly. Az elmúlt években 90 körüli elsős jelentkezett, az idén viszont 113. A többletet azonban nem a „nyári gyerekek” okozzák, hanem azok, akiket tavaly tartottak vissza még egy évig az óvodákban. A német két tannyelvű osztály a legnépszerűbb, ide a 32-es létszámú osztályba 73-an szeretnének járni. Az iskolában tehát 3 helyett 4 első osztályra lenne szükség szeptembertől. Ehhez azonban az új fenntartó, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) engedélye szükséges. Az igazgató elküldte a tankerülethez a gyerekek adatait, közöttük a lakóhely vagy tartózkodási helyre vonatkozó adatokat is. A szabály ugyanis az, hogy a beiskolázási körzet diákjait köteles felvenni az iskola, a fennmaradó helyeket pedig a körzeten kívüliekkel lehet feltölteni. Közülük előnyt élveznek azok, akiknek a testvérük az iskolába jár, vagy a szülő az iskola körzetében dolgozik.

Kettő helyett hármat

A Kazinczy Ferenc Általános Iskolába is többen jelentkeztek a szokásosnál, tudtuk meg Nagy Katalin igazgatóhelyettestől. A tavalyi 2 osztály helyett 3-at kellene indítaniuk, hogy minden jelentkezőt fel tudjanak venni. Itt is főleg a tavaly visszamaradt gyerekek okozzák a többletet. Nagy Katalin azt mondta, tulajdonképpen számítottak erre a létszámra, hisz az előzetes adatokból ismerték a beiskolázási körzet tanköteles korú gyermekeinek a számát, csak azt nem tudták, hogy közülük mennyien szeretnének majd a Kazinczyba járni. Megtudtuk azt is: a szülők április 26-áig kapnak értesítést arról, hogy felvételt nyert-e gyermekük abba az intézménybe, melybe beíratták.

Érdeklődtünk a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskolában is. Itt Gáspárné Kiss Mária igazgató elmondta, bár 10-15 elsőssel több jelentkezett az idén, mint tavaly, de emiatt nem kell több osztályt indítaniuk. Itt sem a nyári gyerekek okozzák a magasabb létszámot, hiszen egy olyan elsősük lesz csak, aki nyáron ünnepli a 6. születésnapját.

ÉM-HE


Bejelentik a nagyihoz

Szülőkkel beszélgetve kiderült: Miskolcon is, csakúgy mint a fővárosban, bizonyos trükköket vetnek be az édesanyák és édesapák annak érdekében, hogy gyerekük abba az iskolába járhasson, amelyiket kiszemelték neki. Ha nem laknak az intézmény beiskolázási körzetében, és nagy a túljelentkezés az iskolában, akkor a gyereket bejelentik a körzetben élő nagymamához, rokonhoz vagy ismerőshöz. Ez főleg a belvárosi intézmények esetében fordul elő. A KLIK azonban bekérte az iskoláktól a szülők és a gyerekek adatait is, úgyhogy valószínűleg kiderül a turpisság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában