Helyi közélet

2013.04.22. 18:52

Tragikus napok a főutcán?

Miskolc - Főutca felújítása: a város szerint figyelembe vették a kereskedők érdekeit. A kereskedők szerint nem.

Miskolc - Főutca felújítása: a város szerint figyelembe vették a kereskedők érdekeit. A kereskedők szerint nem.Április elején elkezdődött Miskolc főutcájának megújítása a Zöld Nyíl villamosprojekt részeként. A terv az, hogy nyár végére nagyvárosi, elegáns és egységes arculatú sétálóutcája legyen a megyeszékhelynek. Amikor a város beszámolt a munkálatok kezdetéről, azt is elmondták: kiemelten fontos volt az itt élők és a kereskedők érdekének figyelembe vétele. A kereskedők szerint azonban ez nem valósult meg – az ígéretekkel ellentétben – a felújítás alá eső szakaszokon megközelíthetetlenek a főutcai üzletek.

Iglai Szabolcsnak három főutcai üzlete van és azzal a panasszal kereste meg szerkesztőségünket, hogy a felújítás alatt egyáltalán nem biztosított a boltokba való bejutás. Illetve – folytatta – azt ígérték, hogy maximum csak néhány napig zavarják a forgalmat, de lassan már egy hónapja. „Amikor betonoztak, be is kellett zárnunk, a vevők be sem tudtak jönni. Jó lett volna, ha legalább egy pallót biztosítanak, vagy valahogy megoldják a bejutást. Mindegy, hogyan, tőlem sem kérdezi senki, miből fizetem majd ki a bérleti díjat és az iparűzési adót” – panaszkodott. Azt is elmondta, hogy – nyilván munkavédelmi szempontból – vaskerítésekkel zárják le az utat, emiatt azonban a boltok megközelíthetetlenek.

Iglai Szabolcs szerint a városnak valamilyen módon kárpótolnia kellene a kereskedőket a bevételkiesés miatt. Korábban – a Zöld Nyíl projekt munkálatai alatt – bérleti díj csökkentést kaptak, de mivel most rövidebb ideig tartanak a munkálatok, elegendőnek találnák, ha egy hónapig ingyen – 1-2 négyzetméteren – kitelepülhetnének a boltok elé. „Ennek díját tavaly úgy megemelték, hogy már akkor sem élt senki ezzel a lehetőséggel, így biztos, az idén sem, így ezen nem bukna a város, viszont egy gesztus lenne a kereskedők felé” – vélte.

Nem érdemi kárpótlás

Az egyik divatüzlet üzletvezetője is arról panaszkodott: „Vannak tragikus napok, amikor a túloldalról át sem jönnek a vevők.” Mint mondta: senki nem szeret koszban, sárban, építési törmelékek között vásárolni. Ő úgy véli, a bérleti díj csökkentésével lehetne kompenzálni a mostani bevételkiesésüket, de Iglai Szabolcs javaslatával, az egy hónapos ingyenes kitelepüléssel is egyetért. „Igaz, távol sem érdemi kárpótlás...” – fogalmazott.

Mit szól ehhez a Miskolc Holding Zrt, elfogadhatónak tartják a kereskedők kérését és jogosnak a panaszukat? Ezekre a kérdéseinkre vártuk a választ, de ezidáig nem érkezett meg.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában