Helyi közélet

2013.04.04. 11:46

Torna- és asztalitenisz csarnok (is) épül a Kubikban?

Miskolc - A látványtervek már elkészültek arról, hogy miként nézhetne ki jövőre az MVSC klubháza.

Miskolc - A látványtervek már elkészültek arról, hogy miként nézhetne ki jövőre az MVSC klubháza.A múlt év végen, vagyis valamivel több mint három hónapja számoltunk be arról, hogy a Miskolci Vasutas SC (MVSC) sportegyesület által használt, a megyeszékhelyen, a Csokonai úton található sportingatlan a Miskolc Megyei Jogú Város tulajdonába kerülhet. Ugyanis az önkormányzat a jogszabályban előírt határidőig jelezte, hogy a Magyar Államvasutak Zrt.-től (MÁV) – a profiltisztítás jegyében – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez (MNV) átkerülő miskolci vasutas sportingatlanokat, az MVSC Csokonai úti sporttelepét, és a Csorba-tavi vízitelepét átveszi, és vállalja a tulajdonszerzéssel kapcsolatos költségeket (vételárat nem kell fizetni az állami cég tulajdonából az állami vagyonkezelőn át az önkormányzathoz kerülő sportingatlanokért).

A nevezett ingatlanok használójának, az MVSC-nek az elnökét, Illyés Miklós kérdeztük arról, hogy érte-e már őket valamilyen impulzus az új gazda részéről, vagyis, hogy változott-e valami a tavalyi évhez képest.

– Egyelőre nem sok minden, tudomásom szerint az ingatlanok már átkerültek a MÁV-tól az MNV-hez, és hamarosan az önkormányzat megkapja majd a tulajdonjogot, ez nem kérdés, hogy így lesz-e, ám azt, hogy ez mikor történik meg, nem tudom, de nincs nagy jelentősége – mondta Illyés Miklós, majd így folytatta: – Illetve annyiban azért mégis van, hogy ez a tulajdonjogi letisztulás azért a Csokonai úti sportteleppel kapcsolatos fejlesztési terveinkhez szükséges. Arra már szóban ígéretet kaptam a városvezetőktől, dr. Kriza Ákos polgármestertől és dr. Zsiga Marcell alpolgármestertől, hogy vagy bérlőként, vagy üzemeltetőként, de az MVSC sportegyesület használója lesz a jövőben is az ingatlannak, és mivel szeretnénk jó gazdaként itt élni, ezért egy fejlesztési koncepció kidolgozását kezdtük meg.

Torna, asztalitenisz?

Illyés Miklós elmondása szerint az eddigieknél több sportágnak szeretnének otthont adni, vagyis egy igazi sportkomplexumot működtetnének, és ennek a tervnek csak egy része a jelenleg a röplabdázók, judósok, kajak-kenusok által használt épület felújítása.

– Az alapgondolat az volt, hogy azon sportágak mellett, amelyek jelenleg is megtalálhatók nálunk, olyan további sportágak leljenek itt otthonra, amelyeknek nincsenek meg Miskolcon a számukra szükséges speciális bázisaik, így került képbe az asztalitenisz és a torna – folytatta Illyés Miklós. – Mint arról korábban már hallani lehetett: az állam 15 milliárd forintot ad 16 kiemelt sportágnak, és az ebben érintett sportszövetségeknek sportágfejlesztési terveket kell készíteniük, amelyekben vélhetően szerepelnek majd infrastrukturális fejlesztések is. Ezeknek egy részét szeretnénk bevonni a Csokonai úti sporttelep fejlesztésébe, és örömmel mondhatom, hogy a judó szövetségtől már van ígérvényünk 60 millió forintos támogatásra, de a röplabda szövetség vezetője, Tóth Tamás és a torna szövetség első embere, dr. Magyar Zoltán is partnernek mutatkozott az együttműködésben. Az asztaliteniszezők részéről Jónyer István alelnök járt nálunk nemrégiben, és neki is tetszett az elképzelésünk, és reményeik szerint hamarosan a kajak-kenu szövetség vezetőivel is megismertethetjük elképzeléseinket, látványterveinket.

Szó van róla

Ugyanis utóbbiakkal már rendelkeznek az MVSC-sek. Ezeket a terveket lapunk kérésére meg is kaptuk Illyés Miklóstól. És, amikor a vasutas klub elnökét arról kérdeztük, hogy egy ilyen több ezer négyzetméteres csarnok megépítéséhez, felújításához honnan, miből lesz forrásuk, ezt a választ kaptuk:

– Úgy kalkuláltunk, hogy az öt sportági szövetségtől 200-300 millió forint érkezhet a projektre, illetve szó van róla, hogy a leendő tulajdonos, vagyis a miskolci önkormányzat a 2014-es költségvetési tervében szerepel majd az a tétel, ami szükséges a megvalósításhoz. Hogy ez pontosan mennyi, azt nem tudom megmondani, mert a pontos számítások még nem készültek a kivitelezési tervről.

ÉM-BCS

És az atlétika?

Illyés Miklóst arról is megkérdeztük, hogy az atlétikai szövetséget, illetve annak vezetőit nem próbálták-e meg becserkészni, őket is rávenni arra, hogy infrastrukturális fejlesztésük egy részét a Csokonai úton hajtsák végre, egy új rekortánfutópálya megépítésével.  

– Ebbe az irányba nem indultunk el, egyrészt azért mert a rekortánpálya megépítésének nagy a költségigénye, másrészt pedig azért nem, mert a városon belül nem mi vagyunk a favoritjai a Diósgyőr utáni új helyszínnek, elsősorban azért, mert az MVSC labdarúgópályája és a lelátója közötti terület túl kicsi ahhoz, hogy nemzetközi szabványnak megfelelő szélességű pálya épülhessen.

A 15 milliárdról

Mint arról már korábban beszámoltunk: június elején indul el az a program, amelynek keretében 15 milliárd forintos állami támogatást osztanak szét 16 kiemelt sportág között, erről a Magyar Olimpiai Bizottság adott tájékoztatást. A 15 milliárdból az atlétika, a birkózás, a cselgáncs, a kajak-kenu, az ökölvívás, az öttusa, a sportlövészet, a torna, az úszás, a vívás és a korcsolyasport, valamint projektfinanszírozás keretében az asztalitenisz, az evezés, a kerékpársport, a röplabda és a tenisz részesül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában