Helyi közélet

2013.04.14. 23:17

Árakon múlik az erőműindulás

Tiszaújváros - Az újraindulás még mindig terv, most állagmegóvás van a Tisza II. Erőműben.

Tiszaújváros - Az újraindulás még mindig terv, most állagmegóvás van a Tisza II. Erőműben.Az éve elején Tiszaújvárosban nagy reményeket fűtek a Tisza II. Erőmű újraindításához. A remény alapját az adta, hogy a tulajdonos AES Corporation által tavaly márciusban állított komplexumot decemberben megvásárolta a magyar IFC (Invest Finance Consulting) Zrt., amely – mint lapunkban akkor megírtuk – mihamarabb,az év első felében újra akarják indítani azt, azaz esély látszott arra, hogy újra munkája legyen a korábban elbocsátott erőművi dolgozóknak is.

A tavaly márciusi leállítás miatt száznál több dolgozó vesztette el a munkahelyét. Az AES Corporation azzal magyarázta elhatározását, hogy a szénhidrogén származékokkal (kőolaj, földgáz) működtethető, 900 megawatt néveleges kapacitású erőmű a megelőző hónapokban kapacitása töredékén működött, mert a hazai villamosenergia-ellátásért felelős Magyar Villamosművek Zrt. egyre kisebb mennyiségben vásárolta az áramot. Szakértők ennek az okát pedig abban látják, hogy a magyar áramszükséglet mintegy harmadát már az olcsóbban hozzáférhető importból biztosítják.

Az erőműleállás közvetlen kiváltó oka pedig az volt, hogy a tavaly áprilisig érvényben lévő, de – a feltétekezhető árvita miatt – meg nem hosszabbított áramátvételi szerződés automatikusan megszűnt.

Stephen R. Corwell, az AES Tiszai Erőmű Kft. vezérigazgatója a leállítást követően arról tájékoztatta Bráz Györgyöt, a város polgármesterét, hogy megpróbálnak vevőt találni a működőképes, bármikor újraindítható állapotban lévő áramtermelő komplexumra. Ez a vevő lett az IFC Zrt., amelynek megjelenése nyomán a polgármester is örömének adott hangot, mert a foglalkoztatási gondokkal küszködő város szempontjából fontos lenne, hogy működjék és munkahelyeket biztosítson az erőmű.

A viszonylagos csöndben eltelt hónapok után érdeklődtünk újra a városvezetőnél az erőmű sorsáról. Bráz György elmondta, hogy maga is írásban kért tájékoztatást az erőművesektől, hogy milyen stádiumban van az újraindítás. Kiderült, hogy a gazdasági környezet nem kedvez a komplexum üzemeltetésének, így egyelőre elhalasztódott az indítás.

Úgy tudjuk, az áramátvételi árról folynak viták (csakúgy, mint az előző tulajdonios idejében – a szerk.), a fűtőanyagárak pedig túlságosan magasak, így nem jön ki rentábilisra a működtetés. Maga az erőművi technológia korszerűsége is hagy kívánnivalót maga után, ami a működtetési költségeket is tovább gyarapítja.

ÉM-SZB


Tények az AES Tiszai Erőmű Kft.-ről

Pénzügyi mutatók 2007 | 2008 | 2009 

Nettó árbevétel (milliárd forint) 47,1 | 62,8 | 51,9

Üzemi eredmény (milliárd forint) 1,8 | 7,9 | 8,0

Adózás után eredmény (milliárd forint) 2,7 | 5,8 | 5,7

Dolgozói létszám (fő) 183 | 187 | 204

Forrás: www.aes.hu


Tiszaújváros - Veszteségesen – egyelőre – nem akarja működtetni új tulajdonosa a volt Tisza II. Erőművet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában