Helyi közélet

2013.03.17. 19:50

Volt, akit a földretepertek a kokárdáért

Ungvár - Miskolci iskolásokat is megtámadtak ukrán fiatalok szombaton Ungváron.

Ungvár - Miskolci iskolásokat is megtámadtak ukrán fiatalok szombaton Ungváron.Határtalanul pályázatos kiránduláson vett részt több iskola Ukrajnában a hétvégén. Ennek kapcsán szombaton Ungvár belvárosát nézte meg a magyar csoport - köztük a Selyemréti Általános Iskola 28 tanulója, tanárok és szülők - , amikor az Ung folyó hídján 15-20 esztendős ukrán fiatalok egy csoportja körbefogta a kirándulókat és letépkedték a gyerekekről és kísérőikről a kokárdákat. Az atrocitás majdnem tömegverekedésbe fulladt, ám a magyar pedagógusok és a felnőtt kísérők lélekjelenlétének köszönhetően szerencsére elmaradt a verekedés, ám volt akit a földretepertek a suhancok.

A kísérők között volt a miskolci Kovács Árpád is, aki gyerekeket és saját testi épségét is próbálta védeni. A férfi lapunknak elmondta, hogy szerencsére nem bántottak senkit a támadót, ám akikről tudták, letépték a kokárdát. Szerettük volna megkérdezni a Selyemréti Általános Iskola egyik kísérőtanárát is a történtekről, ám vasárnap estig nem értük utol telefonon. Név nélkül viszont az egyik selyemrétis diák megosztotta velünk az Ungváron történteket.

Nem éltek vele

- Nem értettük, hogy mi történik, amikor több, mint 20 fiatal körbevett bennünket és elkezdték a kabátjainkról letépni a kokárdákat. Az enyémet nem tudták elvenni, mert eldugtam a zsebembe - mondta az iskolás, aki elárulta: egy koszorú vittek Petőfi Sándor ottani szobrához, ott nem történt semmi, majd egy templomnál jöttek kiabálva az ukrán fiúk. Volt, akit a földre löktek.

- Most már megnyugodtam... - tette hozzá a kisdiák.

Úgy tudjuk, hogy Tóth István beregszászi főkonzul konzuli védelmet ajánlott a magyar csoportnak - amelynek a miskolci iskola mellett a Győri és a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanulói is tagjai voltak - azonban nem éltek vele.

A részletekre visszatérünk!

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában