Helyi közélet

2013.03.12. 12:17

Lefoglalt húst ehetnek a vadak

Miskolc - A Vadaspark lakói is részt vehetnek a lefoglalt élelmiszerek megsemmisítésében.

Miskolc - A Vadaspark lakói is részt vehetnek a lefoglalt élelmiszerek megsemmisítésében.Együttműködési megállapodást írt alá hétfőn Szabó Zsolt pénzügyőr dandártábornok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának főigazgatója, Szélyes Domokos a Miskolci Városgazda Kft. ügyvezető igazgatója és Takácsné Magi Zsuzsanna, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark vezetője.

Mint az ünnepélyes aktus előtt Szabó Zsolt elmondta, a pénzügyőrség időnként olyan termékekbe „botlik” amelyeket élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyesnek találnak a szakemberek, és ezért megsemmisítésüket rendelik el, ám bizonyos áruféleségek esetében megsemmisítés az is, ha mondjuk a tigris eszi meg azokat.

Munkatársunk kérdésére a főigazgató egy közelmúltbeli konkrét esetet is említett: Nógrád megyében decemberben egy kisteherautónyi hússzállítmányt foglaltak le, aminek a megsemmisítését rendelték el az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei, ám hosszú levelezgetés kezdődött, hogy mit szabad vagy nem szabad tenni a lefoglalt hússal. Most, hogy már van egy olyan „megsemmisítő hely”, ahol az élelmiszerek hasznosulhatnak, a hasonló esetekben felgyorsulhat az ügyintézés.

Szabó Zsolt elmondta még: térségünkben az Európai unió belső határai húzódnak ugyan, de folyamatosan szerveznek akciókat az ezeken folyó áruforgalom ellenőrzésére, így előfordulhat, hogy olyan szállítmányt találnak, ami jobban hasznosulhat a Vadasparkban, mint egy megsemmisítő kemencében.

Szélyes Domokos arról beszélt, hogy a megállapodással mindenki nyer, afféle „win-win-helyzet” alakul ki, mert az állatok takarmányozása drága, amihez minden segítség jól jön, a hatóságok pedig megspórolhatják a megsemmisítés költségeit.

Elhangzott még: a vámosok ellenőrzéseik során olyan állatszállítmányt is találhatnak, amelyeket el kell helyezniük, s erre is lehetőség nyílik majd a Vadasparkban. Ilyen szállítmányból kerültek már az állatkertbe császárskorpiók és papagájok is.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában