Helyi közélet

2013.03.08. 19:21

Képviselői börtönlátogatás

Miskolc - A börtönben lévő fiatalkorúak számára reintegrációjuk miatt is fontos az oktatás.

Miskolc - A börtönben lévő fiatalkorúak számára reintegrációjuk miatt is fontos az oktatás.Pénteken volt egy éve annak, hogy a megyei büntetés-végrehajtási intézetben ökumenikus kápolnát avattak. A jubileum istentiszteletre Joó László ezredes, a börtön igazgatója Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselőt, a parlament Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának tagját is meghívta.

Joó László egy prezentációval fogadta a képviselőt, melyben bemutatta az intézet tevékenységét. A börtönben Csöbör Katalin saját szemével győződhetett meg róla, milyen körülmények között töltik szabadságvesztés büntetésüket a fogva tartottak.

Csöbör Katalin a látogatás során a sajtó munkatársainak elmondta: bár az emberek többsége azt hiszi, hogy hazánkban „wellness”-börtönökben” töltik büntetésüket a fogva tartottak, ez tapasztalatai szerint nincs így; a körülmények lehet, hogy jobbak, mint a tőlünk keletre lévő országokban, de rosszabbak, mint a nyugati vagy amerikai intézetekben.

A képviselő felidézte, hogy a parancsnok prezentációjából megtudta, hogy a börtönben vakvezető kutyák nevelésével és kertészkedéssel is foglalkoznak a fogva tartottak, és szót ejtett arról is, hogy álláspontja szerint a börtönben lévő fiatalkorúak esetében a tankötelezettség 16 éves korhatárát el kell törölni, hogy mindenki tanuljon, aki nem végezte el az iskoláit.

Csöbör Katalin és Joó László ezredes a fogva tartottakkal közösen vett részt az ökumenikus istentiszteleten, majd megtekintette a börtön színjátszó körének színi előadását, amivel egy országos megmérettetésen indulnak majd.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában