Helyi közélet

2013.03.19. 09:15

Áram nélkül Hernádnémetiben

Hernádnémeti - Borsodban is okozott tartós áramszünetet a múlt heti hóvihar. 

Hernádnémeti - Borsodban is okozott tartós áramszünetet a múlt heti hóvihar.  „Csütörtök délután óta nincs áram nálunk és húsz másik házban az utcánkban” – hívta fel egyik Hernádnémetiben élő olvasónk munkatársunkat vasárnap koradélután.

Mint Lázár Andrea mesélte, többen is próbálkoztak a segélyhívó és ügyfélszolgálati telefonszámokkal is, de vagy azt mondták nekik, hogy még senki sem jelentette a hibát, vagy azt, hogy nem igaz, hogy Hernádnémetiben nincs áram, mert ott már helyreállt a szolgáltatás.

Elrepedt a porcelán

Kiderült: a település nagy részében valóban így történt, de a Béke utcában valami helyi gond támadt.

„Végül is azt mondtuk az ügyfélszolgálatnak, hogy szikrázik, ég a villanyoszlop. Fél órán belül jött két szerelő, akik húsz perc alatt elhárították a hibát. Vasárnap délután négy órakor, 71 órás áramszünetet követően jött vissza az áram” – mesélték ottjártunkkor a Béke utca lakói. Kiderült: az egyik oszlopon elrepedt a szigetelő porcelán, az arról lelógó, 15 centis alumíniumvezeték okozott zárlatot, s ennek hatására a három fázisból egy hiányzott. Azokban a Béke utcai házakban, amelyekben éppen ettől a fázistól lett volna világosság, a szolgáltatás szünetelt, másoknál pedig részleges volt. A huszonöt házból 21- ben nem volt áram csaknem három teljes napig.

Voltak szerencsésebbek

„Nálunk ipari áram van, így a ház egyik felében volt áram, a másikban nem” – mesélte Schein Erika. Mint mondta, ők már csak azért is a szerencsésebbek közé tartoznak, mert vegyes tüzelésű kazánnal fűtenek, így nálunk áram nélkül is meleg lett volna, de azokban a házakban, amelyekben gázkazán van, már voltak gondok, hiszen áram nélkül ezek nem működnek. Mint Schein Erika elmondta, eleinte még hol elment, hol visszajött az áram, ami nem tett jót az elektromos berendezéseknek.

Kundrák Piroska sem fagyoskodott, de a családja gyertyafénynél töltötte az estéket. „Nagyon rossz volt. Csütörtökön este még vártuk, hogy előbb-utóbb majd csak visszajön az áram, de aztán se pénteken, se szombaton nem történt semmi. Egyre kiábrándítóbb volt a helyzet, sorra merültek le a mobiltelefonok, se internet, se tévé nem volt...” – mondta.

Másik számon

Irlanda Boglárka, az áramszolgáltató kommunikációs vezetője arról tájékoztatta munkatársunkat, hogy vasárnap estére a megyében mindenhol helyreállt az áramszolgáltatás, így Hernádnémetiben is.

A kommunikációs vezető elmondása szerint az lehetett a probléma, hogy a Béke utcaiak nem az ÉMÁSZ meghirdetett telefonszámát hívták a problémájukkal.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában