Helyi közélet

2013.02.24. 21:27

Szabad vállalkozási zónák: Sátoraljaújhely a körbe vágyódik

Sátoraljaújhely - Sátoraljaújhely azt szeretné, ha a szabad vállalkozási zónák közé tartozna.

Sátoraljaújhely - Sátoraljaújhely azt szeretné, ha a szabad vállalkozási zónák közé tartozna.A közelmúltban kijelölték Magyarország azon kistérségeit, ahol úgynevezett szabad vállalkozási zónák létesülnek. Ennek lényege, hogy a zónán belül megtelepülő vállalkozók új munkahelyek létesítése esetén jelentős kedvezményekben részesülnek.

A zempléni régióban bekerült ebbe a körbe a sárospataki, a bodrogközi, a tokaji és a szerencsi kistérség, egyedül a hegyközi kistérség maradt ki, amelynek Sátoraljaújhely a központja.

– A szabad vállalkozási zónákat úgy alakították ki, hogy azok lefedjék a leghátrányosabb helyzetű kistérségeket – mondja Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – Valóban az elmúlt 15-20 év az ipar- és vállalkozásösztönző pályázatok kihasználása miatt Sátoraljaújhely jobb helyzetbe került a régióban, mint az említett kistérségek, ami nagy eredmény. Biztos vagyok abban, hogy egy kistérség sem büszke arra, hogy hátrányos helyzete miatt került bele a szabad vállalkozási zónába. Mi azért szeretnénk ebbe a körbe tartozni, mert a mi mikrorégiónk nem csupán Sátoraljaújhelyből áll, hanem azokból a hegyközi településekből, akiket nagyon is be lehetne sorolni a hátrányos helyzetűek közé. A napokban éppen ezért találkoztam Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárral, akinek vázoltam a régió helyzetét és kértem a segítségét abban, hogy a sátoraljaújhelyi kistérség is belekerülhessen ebbe a zónába. Czomba Sándor elmondta, a közeljövőben egyedi kormánydöntés alapján lesz arra lehetőség, hogy a szabad vállalkozási zónák köre bővüljön. Minden erőnkkel ezen leszünk, mert meggyőződésem, hogy Sátoraljaújhely nélkül Zemplén felemelkedése lehetetlen. jelen pillanatban is két nagy céggel állok tárgyalásban, akik itt szeretnének munkahelyeket teremteni és ha a zóna tagja lennénk, akkor hiszem, sokkal többen látnának lehetőséget Újhelyben, amivel évente több száz munkahelyet teremthetnénk a városban és a Hegyközben élőknek egyaránt.

ÉM-BG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában