Helyi közélet

2013.01.13. 11:04

Arcok a megyéből: Lantos József népdalénekes

Abaújszántó - Józsefet a népdalkör tagjai biztatták, hogy induljon egyéniben is.

Abaújszántó - Józsefet a népdalkör tagjai biztatták, hogy induljon egyéniben is.Kiemelt Nívódíjjal jutalmazta a zsűri Lantos József előadását a IX. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjében. Városa, Abaújszántó olyan büszke az eredményre, hogy honlapjára rögtön fel is tette a kiváló szereplést bizonyító oklevelet. Lantos József Sivák Barnabás juhásznótáit énekelte a fővárosban, fent van a Youtube-n is, bárki megnézheti az interneten. József azt meséli, hogy a végső megméretés előtt két selejtezőben kellett bizonyítania. Bár nem áll messze tőle a szereplés, hiszen számtalan alkalommal vett már részt hasonló versenyeken szólistaként és az abaújszántói Sivák Barnabás Népdalkör tagjaként is, de azért amikor a színpadra lép, mindig izgul egy kicsit.

Olyan szépen énekeltek

– Egyszer, úgy tíz évvel ezelőtt bementem valamiért az abaújszántói művelődési házba, és amíg ott várakoztam, végighallgattam a népdalkör próbáját – mesél József a siker kezdetéről. – Annyira megtetszett, hogy megkérdeztem a vezetőjüktől, Kalina Ferencnétől, beállhatnék-e én is az énekesek közé. A válasz az volt, hogy persze, és azóta örömmel énekelek a népdalkörben. Pár évvel ezelőtt a népdalkör tagjai elkezdtek nyaggatni, hogy induljak egyéniben is, mert jó a hangom. Egy idő múlva engedtem az unszolásuknak, és 2-3 éve már egyéniben is egyre jobb eredményeket érek el. Kiderül, József nem csak a népdalkörnek, de az abaújszántói pedagóguskórusnak is a tagja. Egyszer hívták besegíteni, és nem meglepő módon ott ragadt. Ott megtanult kottát olvasni és több szólamban énekelni.

József, mikor reggel felkel, az az első, hogy dalra fakad. Mert mint mondja, versenyen csak úgy lehet elindulni, ha az ember száz százalékig biztos a dolgában.

– A népdal a szívem csücske. Amikor népdalt éneklek, akkor kihozhatom magamból, amit tudok, amit érzek, ami a szívemet nyomja. A versenyeket is nagyon szeretem, hiszen nem csak az a jó, amikor én éneklek, hanem rendkívül izgalmas meghallgatni mások előadását is – teszi hozzá a tehetséges népdalénekes.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában