Helyi közélet

2013.01.21. 22:48

Apás szüléshez háromezer a beugró?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Miért kell 3000 forintot fizetni apás szüléskor? – kérdezte olvasónk.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Miért kell 3000 forintot fizetni apás szüléskor? – kérdezte olvasónk. „A pénzt elvevő nővér azt mondta, ruhapénz, amellyel egy alapítványt támogatunk. De sem nyugtát, sem bármilyen elismervényt nem adtak. Ám ha ezt az összeget nem fizeti meg a szülésen részt vevő hozzátartozó, akkor be se mehet az apás szülésre” – érkezett lapunkhoz a panasz. Kiderítettük: a B.-A.-Z. Megyei Kórház az érintett.

Dr. Nagy Gábor orvosigazgató, az osztály vezető főorvosa elmondta:

– Az együttszülésnél jelenlévő hozzátartozót csak az előírt higiénés felszerelésben engedhetik be a szülőszobába, illetve ha császármetszés végzése válik szükségessé, úgy a műtőbe. Ez egyszer használatos sapkából, maszkból, felsőruházatból, nadrágból és lábzsákból áll. Ennek költségét sem a szülészeti osztály, sem a kórház nem tudja fedezni.

Magának is beszerezheti

Megtudtuk: a probléma megoldására az osztály alapítványa egyszerre nagyobb tételben a gyártótól közvetlenül szerzi be a szetteket, de elfogadják azt is, ha valaki mindezt magának vásárolja meg, s magával hozza. – Civil ruhában sem a betegeknek, sem saját dolgozóiknak, sem a hozzátartozóknak nem lehet tartózkodni a szülőszobán és a műtőben – nyomatékosította a főorvos. – Az alapítvány bevétele nemes célokat szolgál, a szakdolgozók továbbképzését, az osztály otthonosabbá tételét, műszereinek részbeni beszerzését. Ezek anyagi fedezetét sem a tb-finanszírozás mértéke, sem a dolgozóink bérezettsége nem biztosítaná.

Dr. Nagy Gábor egyedül azon „akadt ki”, hogy olvasónk állítja: nem kapott nyugtát. Az egész osztály hírnevét rosszul érintené, ha kiderülne bárkiről is az osztályon, hogy törvénytelenül járt el.

Szívesen tisztázná

Nyomban utánanézett: az idei összes papás szülés száma egyezett a nyugtatömb idei másolatainak számával. Szívesen tisztázza a levélíróval személyesen is az esetet, ha erre a panaszos hajlandó.

Megtudtuk: a megye másik szülészetén a MISEK-ben is kötelező a felszerelés, de ott automatából juthatnak a szetthez, háromezerért. A forgalmazóval kötött szerződés alapján ott a különbözet a telepítő vállalkozónál és a kórháznál marad.

ÉM-SZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában