Helyi közélet

2013.01.12. 13:53

A világbéke szigete...

Miskolc - Egy napra Miskolc Ház lesz a kassai Magyar Udvar, Étterem és Hotel, ahol jól megférnek a különféle nációk.

Miskolc - Egy napra Miskolc Ház lesz a kassai Magyar Udvar, Étterem és Hotel, ahol jól megférnek a különféle nációk.A Kassa Európa Kulturális Fővárosa (KEKF) projekt keretében január 19-én Miskolc bemutatkozására a kassai Magyar Udvar, Étterem és Hotel tulajdonosai, a szlovákiai magyar Turcsinka Tamás és szlovák párja adnak lehetőséget.

Sok mindent gondoltuk volna, csak azt nem, hogy Turcsinka Tamásnak (36) egy évvel ez előttig semmi köze sem volt a vendéglátáshoz: ipari iskolát végzett, s 15 évig taxizott. A barátnője megszerezte a vendéglátós végzettséget, ami feltétele a működtetésnek.

A mély vízben

– Mint mikor az úszni tanulót bedobják a mély vízbe – él Tamás a hasonlattal, miként vágtak bele a vállalkozásba. Megtudjuk, a vendéglő nem új: először jelenlegi nevén, majd Lőcsei Udvarként működött, kevés sikerrel. Adódott a lehetőség, hogy megvásárolják, visszatértek az eredeti elnevezéshez, s hamar felmérték: ha nem csökkentik az árakat, nem számíthatnak keresletre.

– Levittük felére az árakat, így nem panaszkodhatunk a forgalomra, de annyira nem vagyunk olcsók, hogy a vendégkörünk túlságosan felhíguljon - mondja Tamás.

Az éttermük 35-40 fős, borozójuk szintén. Nyáron az udvarban is körülbelül ennyien férnek el, a hotel 2 apartmanból és 3 szobából áll. A kínálatukban a magyar ételek mellett a szlovák gasztronómia is képviselteti magát, de olyan kitűnő szakácsuk van, aki gyakorlatilag bármit elkészít, különösen jártas a francia konyhában.

– Nálunk minden étel frissen készül. A magyar konyha a vendégkörünk számára egyet jelent a csípőssel. Nem kérdezzük, hogy lehet-e csípős: aki nálunk csirkepaprikást rendel, az tudja, hogy mire számíthat. A magyar konyhát reprezentálja még a halászlé, a lacipecsenye és a bableves – sorolja Tamás.

Naponta egy adag

A legkeresettebbek: a magyaros halászlé és a juhtúrós sztrapacska (brindzás galuska), továbbá a pirohy, utóbbi főve és sütve egyaránt rendelhető. Sütemények nincsenek, az egyetlen kivétel a rétes, annak sokféle változata, helyben készített, véletlenül sem mirelit tésztából. A halászlé alapvetően pontyból készül, a fejét-farkát megfőzve, passzírozva készül az alaplé, lecsóval. A sűrű lét halszeletekkel, tésztabetéttel kínálják.

– A halászlénk igen népszerű, van olyan vendégünk, aki egy éve szó szerint minden áldott nap betér egy halászlére, sőt, olykor még egy adagot el is visz magával – mondja.

Érti a tréfát

Tamás nem ütközik meg a kérdésen: vendégének nem nőttek-e még ki a pikkelyei. Válaszából: legközelebb tüzetesen megvizsgálja, kiderül: érti a tréfát magyarul is. Egyébként magyar családból származik, egy nagyapja volt szlovák. Ő és két testvére magyar iskolába járt. Az étteremben, hotelben csak ő beszél magyarul, de ha a vendéglátásnál szükség van a nyelvtudására, ő mindig rendelkezésre áll. Vagy személyesen, hiszen ő és a párja is a hotelben laknak, vagy telefonon. Semmi problémájuk nem volt még abból, hogy a vendéglőjük nevében is felvállalja: magyar. A vendégkörük vegyes, Magyarországról is sokan keresik fel őket, legutóbb 50, Egerből érkezett egyházi személyt láttak vendégül, de szlovákok is szívesen járnak hozzájuk, nem csak Kassáról. Sőt!

– Volt olyan este, hogy az étteremben egyszerre vacsorázott szlovák, cseh, magyar, zsidó, arab, ausztrál és amerikai. Amikor körbenéztek, s felmérték a helyzetet, mosollyal nyugtázták: hányféle náció képes együtt jól érezni magát, terített asztal mellett.

Jó évkezdet

A KEKF projektből az említett január 19-i programmal veszik ki a részüket, extra kínálatot nem terveznek, de januárra már így is minden szálláshelyük foglalt. Bíznak abban: ha a KEKF programja véglegesül, ez a tendencia folytatódik egész évben.

Így készíthetünk itthon is pirohyt

Hozzávalók: 

Tészta:

25 dkg liszt

0,5 kávéskanál só

100-150 ml langyos víz

1ek.olvasztott vaj

1 tojás

Töltelék:

25 dkg főtt krumpli

0,5 tömlős natúr tejszínes sajtkrém (Medve vagy Camping…)

10 dkg bryndza (juhtúró)

1 ek. vaj

sok-sok apróra vágott snidling

só, bors

Tálaláshoz:

 15dkg füstölt húsos szalonna

Tejföl

Elkészítés:

A krumplit héjában sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, megpucoljuk és vajjal pürésítjük, majd hagyjuk kihűlni. Belemorzsoljuk a juhtúrót, hozzáadjuk a sajtkrémet és az apróra vágott snidlinget, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összekeverjük.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. (A tészta állaga könnyen gyúrható legyen!) A tésztát 2mm vastagságúra nyújtjuk, óvatosan lisztezve, mert ha túl lisztes lesz nem fog összetapadni. Ezután köröket szaggatunk belőle.

A körök közepére egy-egy púpos kávéskanál tölteléket halmozunk, majd félbehajtjuk a tésztát, és a széleit ujjal majd villával összenyomkodjuk. Ha nem ragad eléggé a széleit összehajtás előtt ujjal megvizezzük.

Lisztezett tálcára helyezzük a kész tésztabatyukat, vigyázva hogy ne érjenek egymáshoz.

A szalonnát apróra vágjuk, és egy serpenyőben lepirítjuk.

Egy fazékban sós vizet melegítünk, majd a lobogó vízbe 5-10 derelyét teszünk, melyeket addig főzünk, míg fel nem úsznak a felszínre. Leszűrjük, a kisült szalonnára tesszük és elkeverjük vele. Tejföllel tálaljuk.


____________________

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában