Helyi közélet

2012.12.31. 11:18

Újabb év: rosszal és jóval

Borsod-Abaúj-Zemplén - Íme egy csokornyi változás a 2013-ban életbe lépőkből. Ténylegesen egykulcsos lesz az adórendszer: megszűnik a szuperbruttó, 16 százalékos lesz a személyi jövedelemadó.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Íme egy csokornyi változás a 2013-ban életbe lépőkből. Ténylegesen egykulcsos lesz az adórendszer: megszűnik a szuperbruttó, 16 százalékos lesz a személyi jövedelemadó.Eltörlik a járulékplafont, s mindenkinek 10 százalékos egészségbiztosítási járulékot kell fizetnie. Új adókat üdvözölhetünk: a kisvállalati adót (KIVA-t) a félmilliárd forintnál kisebb árbevételű, legfeljebb 25 főt alkalmazó cégek vehetik igénybe; a kisadózók tételes adóját (KATA-t), amely hatmillió forint bevételig választható. Újdonság még: a biztosítási adó és a közműadó.

Ez évben havi 5 ezer helyett 8 ezer forint Erzsébet utalvány igényelhető, ezzel együtt nő a béren kívüli juttatások adóterhe. Januártól teljes egészében életbe lép az új Munka Törvénykönyve, változnak a szabadságolások, csökken többfajta munkavállalói juttatás. Ötezer forinttal emelik a minimálbért, amely így 98 ezer, a szakmunkásoknál 114 ezer forint lesz. Inflációarányosan nő a nyugdíjak és több szociális ellátás összege. Életbe lép a munkahelyvédelmi akcióterv: a GYES-ről, GYED-ről visszatérőket, a 25 év alatti pályakezdőket vagy 55 felettieket foglalkoztatók adókedvezményt kapnak.

A végére egy mindenkit érintő jó: 10 százalékkal csökken a távhő, a gáz és a villany ára.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában