Helyi közélet

2012.12.07. 10:39

Igazságosabb elosztás kell!

Miskolc - A távfűtéses lakások fűtésdíjának problémájáról tartott lakossági fórumot Sebestyén László országgyűlési képviselő (Fidesz) csütörtökön az ITC székházban. A cél: egy arányosabb, igazságos teherviselés kialakítása.

Miskolc - A távfűtéses lakások fűtésdíjának problémájáról tartott lakossági fórumot Sebestyén László országgyűlési képviselő (Fidesz) csütörtökön az ITC székházban. A cél: egy arányosabb, igazságos teherviselés kialakítása.A meghívottak között szerepelt többek között a Magyar Energiahivatal részéről Kubitsch Róbert a Távhő Árszabályozási Főosztály vezetője, Brunner György az NFM vezető tanácsosa, a MIHŐ szakemberei valamint miskolci lakásszövetkezetek vezetői.

Dr. Kriza Ákos Miskolc polgármestere megnyitójában hangsúlyozta: fontos a panelprogram, az alternatív energiaforrások bevonása az energiaszolgáltatásba egy hosszabb távú költségcsökkentés érdekében, de mindez semmit sem ér, ha nincs megfelelő törvényi, szabályozási háttér a fogyasztás-arányos elosztáshoz.

A fórumon elhangzott, hogy három lakásszövetkezet – összegezve az eddigi tapasztalatokat – szabályozási módosításokat javasolt, melynek alapja az egyedi rendszerek felmérése. Ezt több hozzászóló is megerősítette, de volt olyan javaslat is, hogy egy minimális hőmérsékleti szint előírásával küszöböljék ki, hogy egyes lakásoknál a szomszédokat is úgymond körbe kell fűteni.

Műszaki hiányosság

Másik felszólaló a faktorszámok felülvizsgálatát javasolta és olyan extrém esetről is beszámolt, hogy van, ahol a komplett radiátort leszerelik költségmegosztóval együtt. Szó esett a panelprogram különböző fázisainak műszaki hiányosságairól például, hogy az alsó szinten nem szigeteltek korábban, illetve hogy a közös helyiségekben leszerelték a radiátorokat a költségcsökkentés miatt.

A jelenleg sok helyen gyakori viták elkerülése végett van szövetkezet, ahol a program befejeztével nem szavazták meg a költségmegosztást – itt mindenkit érint a mintegy 50 százalékos költségmegtakarítás. Volt, aki a lakótelepi rendszer alkalmatlanságát hangsúlyozta az igazságos elosztáshoz, és többen jelezték a költségmegosztó rendszer hiányosságait, anomáliáit.

Sebestyén László összefoglalójában elmondta: a fórum véleménye szerint arra volt jó, hogy a lakók és lakásszövetkezeti képviselők elmondhatták gondjaikat, javaslataikat. Az illetékesek pedig ígéretet tettek a problémák feldolgozására, egy igazságosabb, arányosabb elszámolás kidolgozására.

ÉM-PGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában