Helyi közélet

2012.11.14. 20:32

Újraélesztenék az ipari termelést

Miskolc - Együttgondolkodtak a szakemberek: hogyan lehetne újra élővé tenni Miskolc halott ipartelepeit?

Miskolc - Együttgondolkodtak a szakemberek: hogyan lehetne újra élővé tenni Miskolc halott ipartelepeit?Hogyan lehetne újrahasznosítani Miskolc egykori ipari területeit, melyek ma elhagyatva, üresen várják sorsukat? E kérdés kapcsán szerveztek nemzetközi konferenciát szerdán a városházán „A barnamezős revitalizáció és a fenntartható városi fejlődés lehetőségei Miskolcon” címmel.

Az esemény egyik előadója, Rostás László Miskolc főépítésze volt, aki lapunknak elmondta: a városban számos olyan ipari terület és épület található, melyekben egykor termelés folyt, több ezer embernek adtak munkát, ma azonban üresen állnak. Pedig ezek nem csak ipari műemlékek, de hasznosításra váró telepek, épületek is. Miskolcon a Vasgyárban található a legnagyobb ilyen terület. Ezzel az a legnagyobb baj, hogy az egész ipartelep egy helyrajzi számon szerepel, a tulajdonosok száma viszont közel hetven. Így ha valamelyik tulajdonos új funkciót szeretne találni valamelyik épületnek, csarnoknak és arra pályázni szeretne, az összes tulajdonosának hozzá kell járulnia, jelezte a főépítész.

Itt az idő

– A város másfél évvel ezelőtt ugyan elkezdte a probléma megoldását, de ez lelassult, és az ötletelés szintjén megállt. Tehát itt az ideje a cselekvésnek – fogalmazott.

Kiemelte: most az látszik megoldásnak, ha a vasgyári iparterületen új „településszerkezet rátételét” alkalmazzák. Már rendelkeznek azzal az engedélyezett rendezési tervvel, mely a területet három különálló részre bontja fel úgy, hogy a közutak áthaladnak rajta.

A Vasgyár területét például érinti majd az úgynevezett körvillamos, mely a közlekedés fejlesztési koncepció része. A főépítész kifejtette: a közlekedés fejlesztése is rendkívül fontos, hiszen a munkahelyeket teremtő beruházások e nélkül nem telepednek le Miskolcon. Ehhez segítséget nyújtanak azok a pályázati pénzek, melyeket a közelmúltban nyert el a város.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában