Helyi közélet

2012.11.15. 13:58

Nézőpont: Egyél és adózz!

<em>Jól emlékszem a csipszadó bevezetésére, több mint egy éve volt. Jó sikerült a marketingje, mert akkor arról beszéltek a szakemberek, hogy ha drágábbak lesznek a túl sós rágcsálnivalók és a túl cukros üdítőitalok, akkor az emberek majd kevesebbet vesznek és fogyasztanak ezekből.</em>&nbsp;Hegyi Erika jegyzete.

Jól emlékszem a csipszadó bevezetésére, több mint egy éve volt. Jó sikerült a marketingje, mert akkor arról beszéltek a szakemberek, hogy ha drágábbak lesznek a túl sós rágcsálnivalók és a túl cukros üdítőitalok, akkor az emberek majd kevesebbet vesznek és fogyasztanak ezekből. Hegyi Erika jegyzete.Ez pedig mindenképpen hasznos az állami költségvetésnek is, hiszen az egészségesen táplálkozó állampolgárok majd nehezebben betegednek meg, tehát nem kell gyógyszert szedniük, és orvoshoz is ritkán kell majd fordulniuk.

Az akkori jóslatok bejöttek. Valóban kevesebb csipsz és üdítő fogyott. Ami mégis meglepő, az államkassza őrei mégsem örülnek, sokkal inkább csalódottak. A vártnál ugyanis sokkal kevesebb csipszadó folyt be a költségvetésbe, mint amennyit beterveztek.

Megoldásként az tervezik, hogy bővítik az adóköteles termékek körét. Most aztán a napnál is világosabb, hogy tavaly nem is az egészségünkért aggódtak oly nagyon a képviselők a parlamentben, hanem a hiányt mutató költségvetés miatt. Nekem már akkor is gyanús volt. Hiszen ha a döntéshozók azt szerették volna, hogy mindenki egészségesen táplálkozzon, akkor az egészséges élelmiszerek árát tették volna olcsóbbá. Igaz, ebből csak nekünk lett volna hasznunk.


Budapest, Miskolc -  Hamarosan újabb élelmiszer-akció segítheti a hajléktalanokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában