Helyi közélet

2012.11.19. 17:55

Leülnek az ágyuk szélére, és mesélnek

Miskolc, Szerencs - Az igazgatók szerint mindenkinek hasznára válik a közösségi munka.

Miskolc, Szerencs - Az igazgatók szerint mindenkinek hasznára válik a közösségi munka.Az egyházi gimnáziumok tanulói már évek óta természetesnek tartják az önkéntes munkát. Időseket és gyermekotthonokat látogatnak, részt vesznek a fogyatékosokat gondozó intézmények munkájában, máskor gyűjtést szerveznek rászorulóknak, vagy mikuláscsomagot készítenek állami gondozott gyerekeknek.

2016-ban már csak az a diák kaphat érettségi bizonyítványt, aki a négy év alatt legalább 50 óra közösségi munkát végzett. Erről az új köznevelési törvény rendelkezik.

– A Lévay József Református Gimnáziumban már 8 éve működik az önkéntes diakónusi rendszer, mondta el portálunknak Ábrám Tibor igazgató. – Ennek keretében nemcsak közösségi tevékenységet végeznek diákjaink, de akkreditált tantárgyként érettségizhetnek is belőle.

Megtudtuk: az önkéntes munka már a 9. évfolyamon elkezdődik a gimnáziumban. Ekkor a diákok közintézményeknél úgynevezett kétkezi munkát végeznek (festés, kerítésvakolás) valamint érzékenyítésen vesznek részt, hogy felkészülhessenek a következő év komolyabb önkéntes munkájára. A 10.-es tanulók időseket, fogyatékosokat, gyermekeket gondozó, nevelő intézmények munkájában vesznek részt heti egy alkalommal. A felsőbb évfolyamok diákjai pedig csoportvezetőként segíthetik a 10.-esek munkáját, de tavaly például Kárpátalján egy gyermektábor szervezésében is részt vettek.

Együttérzés

Ábrám Tibor a közösségi munkáról úgy vélekedett: nemcsak az a fontos, hogy az iskolában a fiataloknak a tantárgyi tudásuk gazdagodjon, hanem az is hogy a szociálisan érzékennyé váljanak. Az életben ugyanis nagy szükségünk van az együttműködési készségre, a konfliktuskezelésre és az együttérzésre is.

A nem egyházi fenntartású iskoláktól sem áll messze a közösségi munka. Ez derült ki, amikor Szerencsen, a Bocskai István Gimnáziumban érdeklődtünk. Gál András igazgatótól megtudtuk: diákjaik évek óta jó kapcsolatban vannak a város egyházi gyülekezeteivel, és a fiatalok részt vesznek jótékonysági gyűjtésekben. Szívesen látogatnak el főleg karácsony idején a közeli nevelőotthonokba, az árvíz idején pedig ruhát és élelmiszert gyűjtöttek.

Gál András is hasznosnak tartja a közösségi munka bevezetését, mert ennek segítségével a tanulók bepillantást nyerhetnek a mindennapok gondjaiba, és ezáltal nő szociális érzékenységük. Az igazgató úgy véli, az 50 órát könnyen lehet majd teljesíteni, és egyébként az iskola diákjai is úgy vélik, hogy erre szükség van.

Örülnek neki

Az idősek gondozásával foglalkozó Őszi Napsugár Otthonban már készülnek a középiskolások érkezésére. Bár a diákok látogatása az otthonban nem újdonság, hiszen az egyházi gimnáziumok tanulói eddig is szívesen jöttek, és beszélgettek az idős emberekkel. Radomszki Lászlóné igazgató lapunknak elmondta: mindig örülnek a fiataloknak, hiszen az idős emberek számára nagyon sokat jelent, ha egy-egy gyerek leül az ágyuk szélére, és csak rájuk figyelnek. Ez lelki segítség az időseknek, de ugyanúgy gazdagodnak tőle a diákok is, hiszen nemcsak bölcs mondatokat hallanak, de egy-egy életút tapasztalatain is elgondolkodhatnak. És ami szintén nagyon fontos, hogy a diákok megtanulják tisztelni az időseket. A látogatásokat az otthon dolgozói úgy szervezik, hogy ugyanaz a fiatal ugyanazt az idős embert látogassa hétről hétre, így szoros kapcsolat alakul ki közöttük.

Az igazgató hozzátette: ha újabb és újabb iskolák keresik majd föl őket, örülnek neki, hiszen van kapacitásuk bőven. Az Őszi Napsugár Otthonban 437 gondozottjuk van, de ezenkívül négy telephelyükön is élnek idős emberek.

ÉM-HE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában