Helyi közélet

2012.11.04. 14:31

A tünetek alapján minél előbb hívni kell a mentőt

Miskolc - A szélütés, gutaütés (stroke) világszerte népbetegség, sőt, a második leggyakoribb halálok...

Miskolc - A szélütés, gutaütés (stroke) világszerte népbetegség, sőt, a második leggyakoribb halálok...A stroke-ot túlélők 30-40 százalékánál tartós mozgáskorlátozottság marad vissza; 4/5-üknél agylágyulás, míg 20 százalékuknál agyvérzés alakul ki. A betegség elsősorban az idősebb férfiakat érinti, de az utóbbi időben a nők és a fiatok száma is emelkedett. A stroke-ellátás szakmai színvonalának jelentős javulását eredményezte az ideggyógyászati osztályok keretein belül működő stroke centrumok létrehozása, melyek a stroke-ellátás teljes spektrumát végzik. A stroke-kal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a B.-A.-Z. Megyei Kórházban működő centrum osztályvezető főorvosa, dr. Valikovics Attila foglalta össze.

Gyorsan cselekedni!

Az akut stroke kialakulása esetén nem lehet eléggé hangsúlyozni a gyors cselekvés fontosságát, hiszen a szélütés esetén az egyetlen hatékony terápiás eljárás a tünetek kialakulásától számított 4-5 órán belül megkezdett szisztémás vérrögoldó kezelés (trombózis). A tünetek észlelése esetén a beteg, illetve a hozzátartozók feladata a mentő azonnali hívása, annak érdekében, hogy a beteg a lehető legrövidebb időn belül a Stroke Centrumba kerüljön.

Ha csak lehet, megelőzni

A stroke-ellátás másik fontos területe a stroke elsődleges és másodlagos megelőzése. Ennek alapvető feltétele a befolyásolható stroke rizikófaktorok felismerése és szakszerű kezelése, melyhez elengedhetetlen a rendszeres szűrővizsgálat, illetve a stroke-on átesett betegek rendszeres gondozása.

A B.-A.-Z. Megyei Kórház Neurológiai és Stroke Centrumában a stroke betegek teljes ellátáshoz juthatnak. Az akut vérrögoldó kezeléstől a teljes kivizsgáláson át, a teljeskörű stroke-gondozásig, de a korai rehabilitációt is megkezdik. Az akut stroke ambulancián napi 24 órán át biztosítják az ellátást.

Középpontban a stroke

A főorvos felhívta a figyelmet a Magyar Stroke Társaság (amelynek dr. Valikovics Attila a főtitkára – a szerk.) internetes honlapára (www.stroketars.hu) is, amelyen folyamatos tájékoztatást adnak az érdeklődők számára.

ÉM-SzK

Az akut stroke tünetei

Az akut stroke leggyakoribb tünetei: a hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség és zsibbadás, a száj félrehúzódása, a beszéd megértésének és kifejezésének zavara, a látászavar és a szédülés. Stroke rizikófaktorok A befolyásolható stroke rizikófaktorok Leggyakrabban a magas vérnyomás, ezen kívül a cukorbetegség, a magas vérzsírértékek, a szív- és perifériás érbetegségek, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a stressz, az elhízás, a mozgásszegény életmód…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában