Helyi közélet

2012.09.11. 07:58

Hegyalján tartanák a szőlőt

Tolcsva - A Tokaj Kereskedőház Zrt. 110 ezer mázsa szőlőt kíván felvásárolni.

Tolcsva - A Tokaj Kereskedőház Zrt. 110 ezer mázsa szőlőt kíván felvásárolni.A korai fajták szüretelésével megzezdődött a felvásárlási szezon a Tokaj Kereskedőház Zrt.-nél.

Próbaszüretek

– A nagyszüret időpontját még nem tudjuk, azt a próbaszüretek után fogjuk eldönteni – mondta Kiss István, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója. – A sárga muskotály szüretelésével tulajdonképpen már megkezdődött a szezon. Ez még nem képvisel olyan nagy mennyiséget, hiszen a tervezett 110 ezer mázsás felvásárlási volumenünkben a legjelentősebb tétel a furmint szokott lenni.

Maradjon a szőlő

Kiss István kitért arra is, amiről korábban már lapunkban írtunk, miszerint az alföldi szőlők egy részének elfagyása miatt az ottani felvásárlók megpróbálják idén Tokaj-Hegyaljáról kivinni a termés egy részét.

– Egy kicsit úgy érezzük, mintha ki akarnák „rabolni” Hegyalját, hiszen a szőlőt még olyan állapotában vásárolják fel, amikor az még nem érett meg teljesen – mondja Kiss István. – Természetesen az alacsonyabb cukorfokú borból silányabb minőségű bort lehet csak készíteni, ezért szeretnénk elérni azt, hogy minél több szőlő itt maradjon a borvidéken. Ezt úgy próbáljuk elérni, hogy idén próbaképpen pár kiválasztott táblán úgy fizetünk a szőlőért, hogy az csak számunkra jelent kockázatot. Ezeken a szőlőterületeken úgy fizetünk 150 forintot a szőlő kilójáért már most, hogy nem tudjuk, milyen időjárás következik még, és egészen pontosan milyen cukorfoka lesz majd a szőlőnek. A magasabb fix felvásárlási árért cserében mi fogjuk megmondani, hogy az adott területeken mikor kell majd szüretelni. Ez a mi kockázatunk, hiszen ez az ár meghaladja azt, amit idén a legmagasabb cukorfokú szőlőkért fizetünk, de ha emiatt a szőlő nagy része itt marad Hegyalján, akkor úgy érzem, megéri.

Emelkedő árak

A Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója szerint 2009 óta folyamatosan emelik a szőlő felvásárlási árát 20-30 százalékkal. Idén sem lesz ez másként, ennek köszönhetően mintegy egymilliárd forintot fognak fizetni a szerződésben lévő 2000 gazdának. Igyekszenek lerövidíteni a fizetési határidőt is, bhogy a gazdák minél hamarabb pénzükhöz jussanak.

– A piacon való megmaradásunknak alapvető feltétele, hogy a szerződésben lévő gazdák érezzék, hogy fontosak a számunkra – mondja Kiss István. – Az utóbbi két évben megszerveztük a gazdák szőlőrekonstrukciós programba való segítését, ezzel több mint 100 hektár szőlőterületet tudtunk megújítani hegyalján. Bevezettük a beszállítói értékelést, ezzel kedvezünk azoknak a gazdáknak, akik megbízhatóan és jó minőségben szállítanak nekünk szőlőt.

A piaci szereplést segíti elő, hogy modern borászati technológiát állítottak működés, új termékcsaládokat (Premium Selection, Grand Selection) vezettek be a piacra, javították a nagytömegű borok minőségét. Az utóbbi hónapok nemzetközi díjainak köszönhetően pedig érezhetően nőtt a cég exportja, amelynek köszönhetően ma már a cég értékesítésének 60 százaléka külföldre jut.

ÉM-BG

 Felvásárlási árak/kg

Korai fajták 100

Sárga muskotály 120

Furmint

17-21 mustfok között 90

21-23 mustfok között 100

23 mustfok felett 130

Előre lekötött szőlő 150

Aszú 1600 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában