Helyi közélet

2012.09.20. 11:37

Akinek az ujja világít, nem szavazhat

Miskolc - Dr. Szinay Attila: „Az Egyesül Államokban azt is regisztrálják, ki melyik pártnak a szimpatizánsa.”

Miskolc - Dr. Szinay Attila: „Az Egyesül Államokban azt is regisztrálják, ki melyik pártnak a szimpatizánsa.”Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Boszniai Szerb Köztársaság és az Egyesül Államok. Dr. Szinay Attila jogász, a választási szakértők egyesületének tagja, az elmúlt közel másfél évtizedben ezeken a helyeken tanulmányozhatta a választás menetét. Amerikában 7 hónapot töltött, hogy az ottani politikai rendszert tanulmányozza, a többi helyen pedig mint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (ebesz) választási felügyelője vett részt a helyi választásokon.

„Az Egyesült Államokon belül államonként eltérő a választási nyilvántartás, de sok helyen előre regisztrálniuk kell a választóknak. Van, ahol nemcsak azt kell jelezniük, hogy elmennek-e voksolni, hanem azt is, hogy republikánus, vagy demokrata szavazók. A párthovatartozás regisztrálását egyéb ügyintézés során – például egy jogosítvány-kérelemnél – is elintézik a hivatalokban. Erre azért van szükség, mert a regisztrált pártszavazók döntik el, hogy ki lesz a párt jelöltje, illetve a pártok jobban elérik választóikat” – mesélte.

Külön urna

Érdekességként említette Bosznia-Hercegovina és Koszovó választásait, ahol a háború után – 2000-ben – nem volt teljes nyilvántartás a választókról, több adatbázis is megsemmisült. „Bárki bemehetett szavazni, elég volt annyi, hogy azt mondta, a körzetben lakik. Amennyiben ezt nem tudta igazolni, akkor voksa egy külön urnába ment, oda ahol a vitatott szavazatokat gyűjtötték. Ezekről a szavazatokról Szarajevóban döntötték el, hogy érvényesek vagy sem. De hogy valójában mi történt ezekkel, senki nem tudja” – mondta.

Trükkök tárháza

De voltak ott egyéb választási trükkök is: azt, hogy valaki többször is leadja a voksát, úgy próbálták megakadályozni, hogy a szavazás után az ujjait bekenték valamilyen vegyszerrel, ami UV-fény alatt világít, a szavazókörökben pedig ezt ellenőrizték. A körzetemben volt egy kozmetikus, aki a munkája során használt vegyszerekkel magyarázta, hogy az UV alatt világított az ujja” – tudtuk meg.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában