Helyi közélet

2012.08.13. 17:14

Jó házigazdák voltak a szentistvánbaksaiak

Szentistvánbaksa - A Szent Király Szövetség 16. találkozóján 400-an vettek részt az abaúji településen.

Szentistvánbaksa - A Szent Király Szövetség 16. találkozóján 400-an vettek részt az abaúji településen.A Szent Király Szövetség szervezésében Szentistvánbaksán rendezték meg augusztus 10-12. között azoknak a határon inneni és túli településeknek a 16. találkozóját , amelyek nevükben viselik az államalapító király nevét. Rontó István, a házigazda Szentistvánbaksa polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy Csíkszentkirályon írták alá azt a szándéknyilatkozatot 1996. október 4-én, amelyben a Szent István nevét viselő Kárpát-medencei településeket kapcsolatfelvételre hívták. 1997. augusztus 15-én Szent István fejedelemmé választásának 1000. évfordulója alkalmából Szentkirályszabadján 4 erdélyi, 2 felvidéki és 10 magyar területen fekvő település részvételével megalakult a Szent Király Szövetség. Szentistvánbaksán már 1998-ban volt szövetségi találkozó, de most, 2012-ben is mi lehetünk a házigazdák abból az alkalomból, hogy községünk idén ünnepli 750 éves évfordulóját, amely a régi Abaúj-Torna vármegye legrégibb községe -jelentette ki Rontó István. Erre a jeles eseményre a szövetség tagjaitól egy Szent Istvánt ábrázoló bronzszobrot kaptunk, amelyet az ünnepségen avatunk fel. A szövetség időközben 21 tagúra bővült:az anyaországból Bakonyszentkirály, Kerkaszentkirály, Királyszentistván, Porrogszentkirály, Rinyaszentkirály, Szabadszentkirály, Szentistván, Szentistvánbaksa, Szentkirály, Szentkirályszabadja és Szombathely-Szentkirály csatlakozott, Erdélyből Csíkszentkirály, Kalotaszentkirály, Marosszentkirály, Sepsiszentkirály, Székelyszentistván és Székelyszentkirály, Felvidékről Királyfiakarcsa, Vágkirályfa, Sajószentkirály és Sajókirályi. A három napra 400 fős vendégsereg érkezett hozzánk. Példás lakossági összefogással nagyrészt önerőből, szponzorok hozzájárulásával változatos programokkal, finom ételekkel és baráti szeretettel várjuk vendégeinket.

SZÉPország

Ünnepi beszédében Füzesséri József a szikszói kistérség elnökeként, az Abaúj Leader Egyesület elnökeként és polgármesterként azt hangsúlyozta, hogy ez a térség Magyarország leghátrányosabb 33 régiója közé tartozik. És ezek közül is a negatív lista élén szerepel, a 7. legszegényebb régió. Itt a jómódúak is szegények jelen pillanatban. Összefogva, együtt dolgozva azonban azt valljuk: mi még élni akarunk itt, helyben: Szentistvánbaksán, Szikszón, Abaújban. A terveink mellett már eredményeinkről is be tudunk számolni. Büszkék vagyunk a szülőföldünkre. Mert nézzenek csak szét, mennyi szépség bújik meg az abaúji hegyek ormán, az erdő alján, milyen béke és nyugalom árad a szentistvánbaksai mezők virágaiból. Ha körbetekintünk az a csodás érzés jár át, hogy egy SZÉPországban élünk. És erőnkhöz mérten építjük a szüleinktől megörökölt SZÉPországot. De mire is jutottunk eddig ebben a térségben? 2011. januárja óta több mint 1700 pályázat kapott támogatást,110 milliárd forint értékben. Mi más ez, hanem a hitünk, elszánásunk, munkánk, kitartásunk szép gyümölcse? Öröm az, hogy az archaikus gyökereket keresve, ez a szövetség 16. alkalommal talál egymásra, erőt, bátorságot is merítve egymás tudásából, megismeréséből.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában