Helyi közélet

2012.08.24. 13:21

A geotermikus kút olcsóbban fűti majd Miskolcot?

Miskolc, Mályi - Várhatóan ősszel már hőt szolgáltathat a mályi kút a Mihő Kft.-nek. Kevesebb lesz a távhődíj?

Miskolc, Mályi - Várhatóan ősszel már hőt szolgáltathat a mályi kút a Mihő Kft.-nek. Kevesebb lesz a távhődíj?Tizenöt nappal a második kistokaji visszasajtoló kút fúrási munkálatainak befejeztével a PannErgy munkatársai megkezdték a Miskolci Geotermikus Projekt harmadik, és egyben utolsó kútjának (KIS-PE-02) lemélyítését. Ez azt jelentheti, hogy ősszel hőt tudnak szolgáltatni a Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft-nek – tudtuk meg Szabó Valériától, a PannErgy Nyrt. PR tanácsadójától. Azt is elmondta: „Az első kutatófúráshoz szükséges vízjogi létesítési engedélyt a társaság 2009 decemberében kapta meg. Ennek birtokában 2010 elején kezdődtek meg az első fúrást előkészítő, és az első fúrási munkálatok.”

A következő lépések, amelyek már a fúrások végéhez közeledve elkezdődtek a hővezeték kiépítése, és a hőcserélők megépítése – tudtuk meg.

Hatósági áras

„A projekt pénzügyi hatása a 2011-es fűtési szezon kezdetével érezhető lesz” – ezt Bokorovics Balázs, a PannErgy elnöke nyilatkozta lapunknak még 2010-ben, amikor megkezdték a fúrásokat a Mályi határában található geotermikus kútnál. Mivel tavaly mégsem lehetett érezni a pénzügyi hatást, a Mihő Kft.-nél rákédeztünk, az idén lehet-e.

„A távhődíjjal kapcsolatosan törvény a mérvadó, amely szerint „ a távhőszolgáltatónak értékesített távhő árát, valamint a lakossági felhasználónak és a külön kezelt intézménynek nyújtott távhőszolgáltatás (fűtés és használati meleg víz) díját – mint legmagasabb hatósági árat –, a hatósági ár szerkezetét és alkalmazási feltételeit a Hivatal javaslatának figyelembevételével a miniszter rendeletben állapítja meg. Ennek értelmében a MIHŐ Kft.-nek nincs információja a várható távhőszolgáltatási díjtételekkel kapcsolatban” – ezt már Tóth-Virágh Bernadett, a Miskolc Holding Zrt. marketing és PR munkatársa mondta lapunknak.

Ha nem csökken a fűtésdíj, akkor miért lesz jobb Miskolcnak, hol jelentkezik majd a megtakarítás? „A feltett kérdés idő előtti, mivel a város vezetésének szándéka az, hogy a geotermális energia üzembe helyezésével a távhőszolgáltatás díja Miskolcon csökkenni fog” – válaszolta.

Azt is megtudtuk, hogy első lépcsőben az Avas kapcsolódik be a geotermikus energiába, de a város és a MIHŐ Kft. azon dolgozik, hogy később Miskolc egésze is bekapcsolódhasson.

Így kezdődött

A Miskolc-Mályi geotermikus kútnál 2010. augusztus 23-án kezdték a fúrásokat. A területen, 2310 méter mélyen 110-120 fokos vizet találtak, amelynek kitermelési hozama elérheti a percenkénti 4200-5400 litert. Az azóta eltelt időben azonban a várakozásokat is felülmúlták az eredmények, hiszen a hozam akár 6000 liter is lehet percenként – ezt korábban mondták a cég képviselői. Azt is: a fúrás eredménye mintegy háromszorosan haladja meg a PannErgy korábbi várakozásait.

A kút bemutatásakor Ádám László főgeológus arról beszélt, hogy korábban is tudták, Miskolc környékén komoly geotermikus energia létezik. Arra, amit találtak azonban nem számítottak.

ÉM-NSZR


Miskolc, Mályi - A Mályi út mentén kivágott fák jelzik, hogy a Miskolci Geotermikus Projekt az utolsó szakaszához érkezett.

Budapest, Miskolc – A Miskolc Geotermia Zrt. többfordulós pályázatok útján kiválasztotta azokat a kivitelezőket, akikkel megkezdte a Mályi-Kistokaj-Miskolc hővezeték megvalósítását célzó munkálatokat.

Miskolc – Egy héttel a kistokaji tereprendezési munkák befejezését követően, a műszaki telepítést befejezve, a hétvégén megkezdődött a Miskolci Geotermikus Projekt második visszasajtoló kútjának (KIS-PE-01B) fúrása.

Kistokaj – Az elmúlt hónapokban történt kistokaji tereprendezési és a fúrást megelőző, a műszaki állomás telepítéséhez szükséges munkálatokat követve, a mai napon megkezdődött a második kistokaji visszasajtoló kúthoz kapcsolódó műszaki telepítés, amelyet azonnal a fúrási munkálatok követnek. A Miskolci Geotermia Zrt., mint engedélyes részére kiadott vízjogi létesítési engedély jogerőre emelkedett.

Budapest, 2012. május 22., kedd (MTI) – A Miskolci Geotermikus Projekt részeként, a február közepén lezárult mályi (MAL-PE-02) termelő kút munkálatait követve, a második negyedévben megkezdődött a további kutak környezetének a fúrást megelőző tereprendezése – közölte a PannErgy Nyrt. kedden a BÉT honlapján.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában