Helyi közélet

2012.07.27. 08:51

Más priusza miatt kapott éveket a hidasnémeti férfi

Miskolc - Milliós kártérítést hozhat négy és fél hónap Olaszország legkeményebb börtönében.

Miskolc - Milliós kártérítést hozhat négy és fél hónap Olaszország legkeményebb börtönében.Kártérítést követel a magyar és olasz bűnüldöző szervektől a Hidasnémetiben élő Ádám János, mert négy és fél hónapot ártatlanul ült Olaszország egyik legkeményebb börtönében. A férfi kálváriájának részleteibe dr. Lichy József, Ádám János ügyvédje avatta be munkatársunkat. Mint elmondta, Ádám János egy magyar vállalkozó megbízásából bútort szállított Olaszországban, amikor egy közúti ellenőrzés során a talján rendőrök azzal gyanúsították meg, hogy a teherautó és a rajta lévő Vespa robogó lopott. Lekérték a férfi priuszát, ám a magyar hatóságok egy másik ugyanilyen nevű, ugyanott született férfi bűnügyi előéletét küldték ki Olaszországba.

Ennek azért van jelentősége, mert az olasz bíróság szemében egészen más kép alakult ki róla, mint valójában, egy büntetlen előéletű férfi helyett egy olyan fölött mondtak ítéletet, aki emberölésért és rablásért már 15 évet ült. Mint Ádám János az egyik kereskedelmi tévé reggeli műsorában elmondta, gyorsított eljárásban az olasz bíróság rá nyolc, kollégájára hat év börtönbüntetést szabott ki, amit másodfokon az ő esetében egy év öt hónapra, a munkatársáéban nyolc hónapra mérsékeltek. Lichy József elmondta még munkatársunknak: időközben az is kiderült, hogy sem a teherautó, sem a robogó nem volt lopott.

Állhatatos édesanya

A hatóság tévedésére Ádám János édesanyja hívta fel a rendőrök figyelmét: addig járt a nyakukra, hogy nézzék meg még egyszer, mert valami tévedés történhetett, míg végül négy és fél hónap múltán sikerült kijárnia, hogy leellenőrizzék a kiküldött adatokat. A tévedésről értesítették olasz kollégáikat, akik nyomban ki is engedték Ádám Jánost. A férfi kártérítést követel a hatóságoktól, mert az eltelt időben a szülei fizették az olasz ügyvédet, édesanyja folyamatosan ingázott a két ország között. A család jövedelmét fia ártatlanságának bizonyítására költötte, házukon emiatt már jelzálog van. Lichy József szerint mind az olasz, mind a magyar hatóságok hibáztak, és a kártérítés már csak azért is megalapozott, mert nemzetközi bűnügyi adatközlésben ilyen szarvashibát nem szabad véteni. Az ügyvéd úgy véli, a több millió forintos kártérítésről peren kívül sikerül megegyezni a rendőrséggel, az ORFK ugyanis már jelezte ez irányú szándékát.

Ádám János a legrosszabb élményének az éjszakákat nevezte, amikor törölközőt kellett csavarniuk a nyakukra, nehogy reggelre az arabok átvágják a torkukat. Mint mesélte, a börtönben támogatókra is találtak: az arabokkal szemben – akik gyűlölték őket magyarságukért –, az albánok és a négerek hozzájuk „húztak”, mert ők szerették a magyarokat.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában