Helyi közélet

2012.07.03. 13:39

„50 ifjú tehetség” XXVI. - Washington az álomcél

Alsózsolca, Miskolc - Zwillinger Márton, 18 éves, kiderül, részt vehet-e a washingtoni diákolimpián.

Alsózsolca, Miskolc - Zwillinger Márton, 18 éves, kiderül, részt vehet-e a washingtoni diákolimpián.Ezüstérmet nyert az idei kazahsztáni Mengyelejev Nemzetközi Diákolimpián az alsózsolcai a a magyar csapat tagjaként. A most érettségiző földesista diáktól tudjuk, a régi orosz kémiai versenyek utódja volt ez a mostani, és a legnehezebb versenyek egyikeként tartják számon. Magyarország csapatát először hívták meg a megmérettetésre, az első helyezett az orosz csapat lett.

Márton most egy másik nagy kihívás előtt áll: hamarosan eldől, részt vehet-e a júliusi, washingtoni diákolimpián.

„Levelező versenyként indul ez a kémiaverseny, a legjobbakat (és az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, azaz az OKTV 1-10. helyezettjeit) egy második fordulóra, 2-szer 2 hétig tartó válogatóra hívják” – magyarázza. Van már rutinja, hiszen tavaly is bejutott a második körbe, akkor a 8. helyezett lett. A bentlakásos válogatón elméleti és gyakorlati felkészítés folyik, majd zárthelyi dolgozatok alapján választják ki a legjobbakat. Márton az idei válogatón a 4. helyen áll – van miért izgulni, hiszen hamarosan döntés születik –, ugyanis négyen és egy tartalék vehet részt a tengerentúli versenyen.

Zwillinger Márton már az általános iskolában erősen érdeklődött a kémia iránt, de hogy pontosan miért épp e tudomány vonzotta, nem tudja megmondani. Azért is furcsa a kötődés, hiszen szülei állatorvosok, és két nagyobb testvére is a biológiát imádja, mindketten erre a tagozatra jártak a Földesbe. Márton az ELTE-re készül kémia szakra.

Legfőképp az elektronikai kémiai kísérletek foglalkoztatják, árulja el. De szeret gitározni is (csak úgy magának), túrázni és zenét hallgatni, no és az osztálytársaival is gyakran eljár bulizni.


  50 arc

Sikeres fiatalokat mutatott be az Észak-Magyarország kiadványa, akik eddigi életükről és terveikről is meséltek a lap munkatársainak. Ez a portré ennek a sorozatnak a része.


Borsod-Abaúj-Zemplén - Tavaly ilyentájt indította útjára lapunk, az Észak-Magyarország egyedülálló kezdeményezését, hogy megyénk 35 évesnél fiatalabb tehetségeit külön kiadványban mutassa be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában