Helyi közélet

2012.07.02. 14:06

„50 ifjú tehetség” XXII. - A tehetséget mérték

Sárospatak - Gál Panna, 10 éves sárospataki fuvolista első komoly versenyén harmadik lett.

Sárospatak - Gál Panna, 10 éves sárospataki fuvolista első komoly versenyén harmadik lett.Akkor igazán jó gyereknek (és felnőttnek is) lenni, ha a mosolygós napok jelentős többségben vannak a szomorkásakkal szemben. A sárospataki Gál Panna esetében ezzel nincs is gond, hiszen nem csupán találkozásunkkor mosolyog végig, hanem elmondása szerint nagyon ritka az, amikor szomorú.

Mostanában is inkább az örömre van oka, hiszen a tíz éves sárospataki diák a VII. Jeney Zoltán Országos Fuvolaverseny kaposvári döntőjén harmadik helyezést ért el. Mindezt úgy, hogy tanára, Karacs Mónika szerint úgy mentek az országos döntőre, hogy a bejutással már túl is teljesítették, amit akartak.

„Három évvel ezelőtt kezdtem fuvolázni – mondja Gál Panna. – Még óvodásként hallottam egyszer a fuvolát, és annyira megtetszett, hogy már akkor eldöntöttem, én is meg akartok tanulni rajta játszani.”

A jelek szerint ez sikerült is, hiszen Panna mind a területi válogatón, mind pedig az országos döntőben remekül teljesített úgy, hogy ez volt élete első igazi nagy versenye.

„Ezen a versenyen nem az előadást pontozták, hanem a tehetséget – mondja Karacs Mónika. – Ebben a korban még egy év hatalmas különbségeket hozhat elő technikailag, így nem is lenne fair, ha ez lenne a pontozás alapja. Pannában is azt látták meg, ami lehet majd belőle. Ehhez persze ő is kell, mert ahogy mondani szokták, a sikerben a tehetség szerepe minimális, annál több a szorgalomé, a kitartásé és az elszántságé.”

Ez utóbbiakkal sem áll hadilábon Panna, hiszen tavaly nyár óta készül a versenyre és a nyári szünetben sem múlt el úgy nap, hogy ne gyakorolt volna.

„Igazából nem szeretek sokat gyakorolni, de tudom, hogy muszáj. Nem arról van szó, hogy nem szeretem a fuvolát, csak néha nehéz rávennem magam a gyakorlásra, de tudom, hogy Mónika néni nem szereti, ha valaki nem gyakorol” – mondja Panna.

„A szülőktől halottam vissza, hogy szóltak Pannának, hogy hagyja inkább a gyakorlást, de azzal válaszolt, hogy Mónika néni azt mondta, ezt ennyiszer el kell játszanom és még nem végeztem vele – mondja Karacs Mónika. – Egy tanár számára ez a legnagyobb visszaigazolás, hogy amíg ilyen tanítványokkal találkozik, érdemes csinálni.”


  50 arc

Sikeres fiatalokat mutatott be az Észak-Magyarország kiadványa, akik eddigi életükről és terveikről is meséltek a lap munkatársainak. Ez a portré ennek a sorozatnak a része.


Borsod-Abaúj-Zemplén - Tavaly ilyentájt indította útjára lapunk, az Észak-Magyarország egyedülálló kezdeményezését, hogy megyénk 35 évesnél fiatalabb tehetségeit külön kiadványban mutassa be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában