Helyi közélet

2012.07.01. 12:18

„50 ifjú tehetség” XVI. - Száguldás nyolc fúrógéppel

Miskolc - Galajda Szabolcs, 22 éves, elektromobil-építő csapat kapitánya.

Miskolc - Galajda Szabolcs, 22 éves, elektromobil-építő csapat kapitánya.A középiskolai csapatok versenyében az első helyezést, az összetett versenyben pedig a hatodik helyezést szerezte meg az Andrássy Gyula Szakközépiskola GÉPpont csapata az idei Bosch Elektromobil versenyen. Szabolcs, a csapatkapitány már nem számít újoncnak a „versenyautó-építésben”, hiszen már a tavalyi egységnek is a tagja volt. Igaz, a Bláthyban érettségizett, de aztán rájött, hogy mégsem erősáramú elektrotechnikus szeretne lenni, mivel jobban érdeklik a gépek. Így kezdett el gépgyártás-technológiát tanulni az Andrássy Gyula Szakközépiskolában. Amikor beszélgettünk vele, épp a háromnapos szakmai vizsgájára készült. Az elektromobil-építés tulajdonképpen a tervezéssel kezdődik, meséli Szabolcs. Ezt a csapat CAD-CAM informatikusa végzi, ezután jöhet a kivitelezés.

Természetesen számíthattak tanáraik segítségére is. Az a mobil tud gyorsan „száguldozni”, amelyik könnyű, a sofőrje sem nyom 100 kilót, és amelyiknek sikerült jól megtervezni a hajtóművét, mondja Szabolcs. A feladat nem volt könnyű, hiszen olyan járgányokat kellett tervezni, amelyiket 8 fúrógép-akkumulátor hajt, és aminek gyorsan ki és be lehet szerelni az akkuit. Ráadásul a középiskolások az egyetemi csapatokkal mérték össze tudásukat. A kapitány dicséri csapatát, mint mondja, jól tudtak együtt dolgozni. A vizsgák után nyáron még szeretne elvégezni két tanfolyamot, majd elhelyezkedni valahol. Ha elég tapasztalatot gyűjtött, külföldön próbálna szerencsét. Szabolcs ehhez még hozzáteszi: amúgy otthon is jól tudja hasznosítani a középiskolában megszerzett tudását, hiszen ha elromlik valami, nem kell szerelőt hívni, mert szinte mindent meg tud javítani.


  50 arc

Sikeres fiatalokat mutatott be az Észak-Magyarország kiadványa, akik eddigi életükről és terveikről is meséltek a lap munkatársainak. Ez a portré ennek a sorozatnak a része.


Borsod-Abaúj-Zemplén - Tavaly ilyentájt indította útjára lapunk, az Észak-Magyarország egyedülálló kezdeményezését, hogy megyénk 35 évesnél fiatalabb tehetségeit külön kiadványban mutassa be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában