Helyi közélet

2012.07.11. 17:04

A pályázatokat elutasították, mégis megrendezik a találkozót

Szentistvánbaksa - A Szent Király Szövetségtől egy Szent Istvánt ábrázoló bronzszobrot kap Szentistvánbaksa.

Szentistvánbaksa - A Szent Király Szövetségtől egy Szent Istvánt ábrázoló bronzszobrot kap Szentistvánbaksa.Csíkszentkirályon írták alá azt a szándéknyilatkozatot 1996. október 4-én, amelyben a Szent István nevét viselő Kárpát-medencei településeket kapcsolatfelvételre hívták. Ekkor elhatározták, hogy a következő évben, István fejedelemmé választásának a millenniumával kezdődően minden esztendő augusztusában más és más helyszínen szerveznek településeik lakóinak jobb megismerését és együttműködését elősegíteni kívánó találkozót. 1997. augusztus 15-én Szentkirályszabadján 4 erdélyi, 2 felvidéki és 10 magyar területen fekvő település részvételével megalakult a Szent Király Szövetség. Alapító okiratukban megjelölték céljaikat, amelyek az országhatároktól függetlenül érvényesülő kulturális, szellemi, lelki magyar egység fenntartása, a történelmi megbékélés, egymás kulturális értékeinek megismerése, megismertetése, személyes- és gazdasági kapcsolatok kialakítása.

Polgármesterek közgyűlése

A szövetség tagsága nyitott, más olyan Kárpát-medencei település csatlakozását is elfogadják, amely elnevezésében hordozza Szent István, vagy más szent magyar király nevét. A szövetség legfőbb szerve a társult települések mindenkori polgármestereinek közgyűlése, amely évenként legalább egy alkalommal összeül, és a következő esztendei találkozó színhelyét előre meghatározza úgy, hogy az lehetőleg minden évben más társult település székhelyén legyen. Szentistvánbaksán már 1998-ban volt szövetségi találkozó, de most, 2012-ben is nálunk kerül megrendezésre abból az alkalomból, hogy községünk idén ünnepli 750 éves évfordulóját -jelentette ki Rontó István polgármester. Erre a jeles eseményre a szövetség tagjaitól egy Szent Istvánt ábrázoló bronzszobrot kap Szentistvánbaksa, amelyet ünnepségen avatnak fel.

A szövetség időközben 21 tagúra bővült, így augusztus 10-én egy kb. 400 fős vendégsereg érkezik Szentistvánbaksára. Önkormányzatunk két pályázatot nyújtott be a rendezvény támogatására, amelyeket sajnos elutasítottak - közölte lapunkkal Rontó István. Lehetőségeink így korlátozottak, de nagyrészt önerőből, szponzorok hozzájárulásával és lakossági összefogással készen állunk a 3 napos rendezvény lebonyolítására.

Vendégeinket változatos programokkal, finom ételekkel és baráti szeretettel várjuk.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában