Helyi közélet

2012.06.11. 12:54

Pénzügyekben ingyen tanács, érdek nélkül

Miskolc - A Miskolci Tanácsadó Irodához fordulókat főleg az érdekli: miért jó az árfolyamrögzítés, s mi lesz utána.

Miskolc - A Miskolci Tanácsadó Irodához fordulókat főleg az érdekli: miért jó az árfolyamrögzítés, s mi lesz utána.A PSZÁF által életre hívott, az ország 11 nagyvárosában működő irodából álló Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózaton belül több helyről azt jelezték, hogy egyre több megtévesztő, félrevezető információ lát napvilágot az árfolyamgát nyújtotta lehetőségekről. Akadt olyan szórólap, amely nagy betűkkel hirdette: „Ne kérje az árfolyamrögzítést!”

Termékértékesítésre szolgál

Jellemző, hogy a pénzügyi szolgáltatásközvetítők igyekeznek ügyfélkörüket növelni az árfolyamgáttal érintett rétegből, hiszen a rendszerbe belépő hiteladósok éveken át alacsonyabb részleteket fizethetnek, az így „felszabadult” pénz pedig különböző előtakarékossági, vagy biztosítási termékekre is fordítható. Vitathatatlan, hogy megfelelő konstrukciók kiválasztásával fokozni lehet az árfolyamgát nyújtotta előnyöket, ugyanakkor nem szabad szem elől téveszteni, hogy ezek a tájékoztatások csak korlátozottan tekinthetők objektív és semleges információknak, hiszen hátterükben egy pénzügyi termék értékesítésének szándéka állhat.

Nem csak Miskolcról

- A fontos pénzügyi döntések meghozatala előtt tehát feltétlenül érdemes törekedni a független, anyagi érdekektől nem vezérelt forrásból származó ismeretek beszerzésére - figyelmeztet az irodahálózat szóvivője, dr. Morvai Gábor. Mint megtudtuk: a hat addig meglévő irodához április 13-tól csatlakozott hat új iroda egyikét, a miskolcit is egyre többen keresik fel, nem csak Miskolcról, de a megyeszékhely környékéről is. Ám még korántsem érte el a kihasználtság optimális fokát. (Naponta 2-4 ügyfél kopogtat az ajtón, a nyitva tartás 4 órája alatt.)

- Ennek oka lehet, hogy az emberek nehezen hiszik el, hogy valóban ingyenes, megbízható szolgáltatáshoz juthatnak, amely ráadásul érdek nélküli - véli az irodavezető.

Az irodában egyszerre egy ügyfél tartózkodhat, ez is biztosítéka annak, hogy mindenki ügyét bizalmasan kezelik. A várakozást elkerülendő telefonon előre is lehet, a nyitva tartáshoz igazodva időpontot egyeztetni.

A miskolci irodában a már említett visszaélések még nem merültek fel, a többség arról érdeklődik, mi az árfolyamrögzítés haszna, illetve lehet-e előre látni, milyen terhek jelentkezhetnek az árfolyamrögzítés végén.

ÉM-SzK

Két kérdés, két válasz 

 Szokták kérdezni, miből tartja fenn a PSZÁF az ingyenes irodahálózatot, s milyen alapon választotta ki a tanácsadókat.   

- A működés a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kiszabott bírságokból befolyt pénzből, a hatályos jogszabályok alapján a Felügyelet által lefolytatott közbeszerzési eljárás alapján valósul meg - kaptuk a választ.

A Miskolci Iroda

Cím: 3527 Miskolc, Bajcsy Zs. u. 1. I/9.   

Tel.: 46/506-104;  30/589-66-69

Nyitva tartás: hétfő 9-13 óra; kedd 13-17 óra; szerda 9-13 óra; csütörtök 13-17 óra; péntek 9-13 óra

Tanácsadók

Dr. Strassburger Gyula (irodavezető) ügyvéd: sokéves tapasztalattal rendelkezik a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos fogyasztói jogérvényesítés terén. Kiváló ismerője a tisztességtelen általános szerződési feltételekkel kapcsolatos jogi háttérnek és bírósági gyakorlatnak, ezen kívül széleskörű ismeretekkel rendelkezik a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos fogyasztói jogviták - ezen belül is főként a banki és biztosítási panaszok - területén.

Dr. Tulipán Péter ügyvéd, a Megyei Békéltető Testület elnökeként a fogyasztói jogviták (2011. július 1-ig pénzügyi fogyasztói jogviták is) terén széleskörű ismeretekre tett szert, behatóan ismeri a vonatkozó jogszabályokat és bírói gyakorlatot.

Dr. Homa Balázs ügyvédjelölt, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületénél szerzett tapasztalatának köszönhetően jól ismeri a pénzügyi fogyasztóvédelem területét, az egyes pénzügyi szolgáltatásokra, a pénzügyi vállalkozásokra és az érdekérvényesítésre vonatkozó joganyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában