Helyi közélet

2012.06.01. 14:15

Pedagógusnap tüntetéssel – homályban a részletek

Miskolc - A pedagógusok szeretnék már ismerni a NAT részleteit, a szakszervezet tüntetést szervez.

Miskolc - A pedagógusok szeretnék már ismerni a NAT részleteit, a szakszervezet tüntetést szervez.

Bár a kormány május közepén elfogadta az új Nemzeti Alaptantervet, a pedagógusok még nem sokat tudnak a részletekről. A NAT legutóbbi változatát márciusban tanulmányozhatták át, ekkor volt ugyanis nyilvános, de azóta sok változáson ment keresztül.

– Annyit tudunk csak, amennyit a hírekben hallunk, olvasunk – mondta lapunknak Tóthné Csorba Mária, az Avastetői Általános Iskola igazgatója. – A márciusban nyilvánossá tett tervezetet ugyan lehetett véleményezni, de hogy azokból a javaslatokból mi valósult meg és mi nem, arról nincs információnk. A pedagógusok mindig az ismeretlentől félnek a legjobban – fogalmazott, hozzátéve –, így van ez most is. De nem csak a NAT-ot nem ismerjük, hanem a köznevelési törvény végrehajtási utasításait sem. Pedig jó volna úgy elmenni nyári szünetre, hogy tudjuk, mire számíthatunk szeptembertől. Az új törvénynek ugyanis vannak olyan pontjai, melyek már 2012 szeptemberétől érvényesek – jegyezte meg az igazgató.

Tüntetéssel ünnepelnek

Nemhogy az iskolaigazgatók, de a szakszervezeti vezetők sem ismerik a részleteket a Nemzeti Alaptantervvel és a köznevelési törvénnyel kapcsolatban. Ezt Bodolay Zoltántól, a Pedagógusok Szakszervezete megyei elnökétől tudjuk, aki jelezte lapunknak: annyi információja van csupán, amennyit itt-ott olvasni lehet. Például azt, hogy egyesületek és pártok tiltakoznak az alaptanterv egyes pontjai ellen. Van, akinek a matekórák számának csökkentése nem tetszik, mások sokallják a megtanítandó tananyagot. Bodolay Zoltán viszont attól fél a legjobban, hogy valóban felemelik a tanárok kötelező óraszámát 26-ra, mert ha ez megtörténik, az 20 százalékos elbocsátást jelent. A Pedagógusok Szakszervezete egyébként tüntetést szervez vasárnap, pedagógusnapon a fővárosban. Céljuk, hogy kezdődjenek végre tárgyalások a törvényi változásokkal kapcsolatban, halassza el a kormány a köznevelési és a szakképzési törvény bevezetését, és hogy a pedagógusok kapjanak béremelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában