Helyi közélet

2012.06.27. 14:40

Bankolni a Facebookon: igazi magyar innováció

Miskolc - Soha annyi szó nem esett magán pénzügyekről, bankokról, mint az utóbbi három évben… Interjú: Vinnai Balázzsal, az IND Group ügyvezető igazgatójával.

Miskolc - Soha annyi szó nem esett magán pénzügyekről, bankokról, mint az utóbbi három évben… Interjú: Vinnai Balázzsal, az IND Group ügyvezető igazgatójával. Most nézzük ezt egy kicsit más megvilágításból. Riportalanyunk Vinnai Balázs, a miskolci székhelyű IND Group ügyvezető igazgatója, az Informatikai Vállalkozók Szövetségének elnökségi tagja.

- Igaznak bizonyult az a jóslat, hogy a válság kikényszeríti a banki ügyfelek internetre terelődését?

Vinnai Balázs: A bankfiókok bezárása nem hazai jelenség, egész Európára jellemző tendencia. Részint a költségek miatt, részint mert pénzintézetek olvadnak össze, kevesebb fiók kell. Ráadásul a hitelezés, a legkevésbé automatizálható, emberigényes banki művelet visszaszorult drasztikusan. Mindez az internetbankolás malmára hajtja a vizet, ami most elsősorban abban mutatkozik meg, hogy gyorsan nő a már régebben regisztrált ügyfelek aktivitása, többet használják az internetbanki szolgáltatásokat. Hazánkban az is jól látható, hogy akinek van megtakarítása, az igyekszik maximális hozam reményében mozgatni, ehhez pedig az internet a legegyszerűbb eszköz.

- Mi lehet itthon a tranzakciós adó hatása?

Vinnai Balázs: Sokan másokkal együtt úgy látjuk, az internetbankolásra nem lesz hatással, de azzal járhat, hogy aki eddig is készpénzben intézett mindent, még inkább megmarad ezen a terepen. Azaz megállhat a bankszámlákra terelődés folyamata.

- És a sárga csekkek sorsa?

Vinnai Balázs: Az átlag hazánkfiában mélyen él a bizalmatlanság minden átutalási megbízással szemben, így a sárga csekk úgy tűnik, örökéletű. Bár lehet, hogy átalakul, például online verziója is lehetséges. A legnagyobb gond vele, hogy a költsége nem látható, beépítik az utalandó összegbe, szemben a banki átutalással, aminél látható pontosan a költség.

- Az IND arról lett híres, hogy mindig egy lépéssel az internetbanki trendek előtt járt. Most épp merre?

Vinnai Balázs: Az internetre való összpontosítás jó iránynak bizonyult. Most, hogy a válság felerősíti a pénzügyi rendszerek átalakulását, tér nyílik az új megoldásoknak, az innovációnak. Egy újdonságunk most mutatkozott be Európában: a világon az első Facebook-os banki utalási rendszer. Mostmár a lengyel Alior bank ügyfelei tudnak a Facebookról is utalni. Bizonyos, hogy ez hamar népszerű lehet, hiszen egyszerű és a közösségi oldalak hatalmas közönsége lehet a célcsoport. Az Allior létrehoz egy internetes bankot, amelynek a facebookos utalás mellett még számos innovatív internetes banki szolgáltatása lesz.

- Milyen trendek láthatóak még?

Vinnai Balázs: Meghökkentő török újdonság, hogy lehetséges ATM-re (bankkártya automatára – szerk.) is utalni. A kiértesített ügyfél odamegy és felveszi a pénzt egy kóddal. Az IND egy máltai ügyfelének épített ki olyan mobiltelefonos fizetési lehetőséget, hogy csak telefonszámot kell megadni az utaláshoz. Mindez azt mutatja, hogy a hosszú ideje változatlanul működő, nagyon ismert banki szolgáltatásokat is meg lehet változtatni, reformálni, nagyon rugalmassá, tömegessé tenni. Alighanem ez a jövő: ugyanúgy bankolni, mint ahogy ma mobiltelefonálunk.

ÉM

Az IND Group-ról

A miskolci székhelyű IND Group az elmúlt több mint 10 év során az európai pénzügyi piacvezető banki front-office szállítóvá nőtte ki magát. Mára az európai és a közel-keleti régió több mint 15 országában alkalmazzák az IND megoldásokat. Az IND 1997-es indulása óta, átlagon felüli fejlődésének köszönhetően számos irodával rendelkezik Európa-szerte, többek között Londonban, Bécsben, Bukarestben, Stuttgartban, Pozsonyban, Budapesten és Miskolcon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában