Helyi közélet

2012.05.23. 09:34

Vagy csatlakozol, vagy fizetsz

Borsod-Abaúj-Zemplén - Aki nem csatlakozik rá a szennyvízhálózatra, brutális díjat fizet.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Aki nem csatlakozik rá a szennyvízhálózatra, brutális díjat fizet.

Horváth Gábor, aki Diósgyőrben lakik, februárban kapott egy levelet az önkormányzattól, hogy ezentúl a talajterhelési díj (amit azok fizetnek, akik nem csatlakoztak rá a kiépített szennyvízcsatornára) a törvények szerint a tízszeresére emelkedett, de mivel Miskolc érzékeny besorolású területnek számít a vízbázis védelme szempontjából, ezt még megszorozzák hárommal. Tehát az eddigi, köbméterenkénti 120 forint helyett a jövőben 3600 forintot kell majd fizetnie.

– Derült égből villámcsapás – fogalmazott Horváth Gábor, hozzátéve – először is, miért februárban emelik brutálisan a díjat, amikor a legnagyobb télben nem lehet földet ásni, másrészt pedig sokan azért nem csatlakoztak eddig a gerincvezetékre, mert nem volt rá pénzük. Ekkora „büntetés” megfizetése után hogyan lesz? – tette föl a kérdést bosszúsan, megjegyezve: nekik havi 36 ezer forint pluszkiadást jelent a díj.

Miskolcon is 30-szoros

Problémájával a miskolci önkormányzathoz fordultunk, ahol Dobos Tímea városházi szóvivőtől megtudtuk: Miskolcon évente 1000-1050 fogyasztónak kell talajterhelési díjat fizetnie. Őket most súlyosan érinti a törvényi változás, hiszen a megyeszékhelyen is 30-szorosára emelkedett a tarifa, tehát most köbméterenként 3600 forint. A díj alapját a fogyasztott vízmennyiséghez képest azonban csökkenti a „zárt” tárolóból igazoltan elszállíttatott szennyvíz mennyisége. Ez azt jelenti, hogy optimális esetben ugyanannyi szennyvíz elszállításának kellene megtörténnie, mint a fogyasztott ivóvíz mennyisége. Sajnos a gyakorlat nem ezt igazolja. A szennyvíztározók nem kellően zártak, szennyvíz szivárog el belőlük, így a különbözet után kell a szankció jellegű díjat megfizetni. A másik probléma, hogy a korábbi tapasztalatok szerint nem a helyi rendeletben feljogosított szervezettel szállíttatták el az összegyűlt szennyvizet, így az nem volt levonható a fogyasztásból. A szóvivő hangsúlyozta: a díjfizetési kötelezettség alól csak úgy lehet mentesülni, ha a fogyasztó csatlakozik a közcsatornára. Azt tanácsolta: érdemesebb a beruházás költségét hitelből fedezni, és azt néhány év múlva visszafizetni, mint 30-szoros díjat fizetni.

Szerencsétlen időpont

Egy másik nagy vízszolgáltatónál is érdeklődtünk, a Borsodvíz Zrt.-nél. Itt Vouszka Zoltán főmérnöktől megtudtuk, a társaság 57 településen üzemeltet szennyvízhálózatot, melyeken összesen 15 ezer ingatlant érint a talajterhelési díj drasztikus emelése, tehát ennyien még nem csatlakozták rá a hálózatra. Az összeg év végére 80-90 ezer forint is lehet, de azokon a településeken, a Hernád mentén például, ahol háromszoros szorzóval kell számolni, ennek a háromszorosa. A főmérnöktől megtudtuk: a példátlanul magas díj hatására szolgáltatási körzetükben 3 ezren már jelezték bekötési szándékukat. A Borsodvíz Zrt. egyébként kedvezményekkel segíti a bekötés előtt állókat. Akik október 31-éig ezt megteszik, nem kell megfizetniük a regisztrációs díjat (7520 forint+áfa) és a kiszállási díjat. Ezenkívül a társaság kedvezményes áron biztosít csövet és csőidomokat. Vouszka Zoltán hozzátette: a bekötés még így is 40-100 ezer forintjába kerül a fogyasztónak. A februári határidőről elmondta: valóban nem volt szerencsés ez az időpont, hiszen a bekötésre a tavasz vagy a nyár alkalmas.

 Van kivétel

 - Az önkormányzatoknak befizetett talajterhelési díj a helyi környezetvédelmi alapba kerül, ezt az összeget pedig a talaj-, valamint a felszín alatti vizek mennyiségi és minőségi védelmére használhatják fel.

- A rákötési szándékot a szolgáltatónak kell jelezni, illetve az elkészült rákötést is a helyileg illetékes cégek szakemberei veszik át, ezzel megszűnik a talajterhelési díj fizetési kötelezettség is.

-A talajterhelési díj nem vonatkozik azokra, akik műszaki okok miatt nem tudtak csatlakozni a csatornához.

- A további mentesség feltétele, hogy a fogyasztó egyedülálló és vagy rokkantsági járadékban, vagy időskorúak járadékában vagy rendszeres szociális segélyben részesüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában