Helyi közélet

2012.05.18. 10:07

Nagy kutatások, nano méretek

Miskolc - Világszínvonalú műszerekkel felszerelt kutatólaboratóriumot adták át nemrég a Miskolci Egyetemen. 

Miskolc - Világszínvonalú műszerekkel felszerelt kutatólaboratóriumot adták át nemrég a Miskolci Egyetemen. Elnyert uniós pályázatoknak köszönhetően Nanobiotechnológiai és Regeneratív Medicina Kutatólaboratóriumot adták át nemrég a Miskolci Egyetemen. A félmilliárdos beruházás része annak a 2 milliárd forint értékű TIOP-projektnek, melynek célja a Miskolci Egyetem stratégiai területein zajló négy kiválósági központ kialakítása. A pályázat eddigi eredményeit és a kutatólaboratórium jelentőségét konferencia keretében mutatták be az egyetem szakemberei csütörtökön.

A gyógyítást segítik

A tanácskozás előtt tartott sajtótájékoztatón elhangzott: szintén az uniós pályázatoknak köszönhetően jöhetett létre a Nanotechnológiai és Regeneratív Medicina Tanszék az Egészségügyi karon. Ennek új laboratóriumában folyó munka az orvos-egészségtudomány több ágát is érinti, melyek közül a legjelentősebb a nanomedicina. A régióban, de az országban is egyedülálló oktató-kutató-szolgáltató centrumban a szakemberek egyebek mellett új típusú nanoméret-tartományú (a milliméter egymilliomod része) gyógyszerhordozókat fejlesztenek ki, amelyek számtalan, eddig halálos betegség gyógyítását segíthetik, például a daganatos géncsillapítása révén. Ezenkívül a Műszaki Anyagtudományi Kar kutatóival közösen különböző kémiai természetű nanoanyagok emberi szervezetre kifejtett hatását is vizsgálják nanotoxikológiai módszerekkel. A laboratórium a komplex fejlesztések és kutatások mellett az Egészségügyi Kar hallgatóinak oktatását is elősegítik a jövőben.

Közösen kutatnak

A sajtótájékoztatón Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora az Egészségügyi Kar fontos szerepét hangsúlyozta, mint fogalmazott, a múltban bebizonyosodott, hogy a vidék szakemberhiányát a fővárosi egyetemek nem tudják megoldani. Barkai László, az Egészségügyi Kar dékánja arra hívta föl a figyelmet: az országban egyetlen olyan egyetem sincs, ahol az orvostudomány és a műszaki terület szakemberei közös kutatásokat tudnának végezni. Ennek csak Miskolcon vannak meg a feltételei. Palotás Árpád Bence projektvezető pedig azt emelte ki, a félmilliárdos uniós támogatásnak köszönhetően világszínvonalú laboratóriumi műszereket, berendezéseket tudtak beszerezni.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában