Helyi közélet

2012.05.05. 18:25

Kétezren biztos nem kapnak ellátást

Borsod-Abaúj-Zemplén - Tízezer rokkantnyugdíjas nem kap májustól járadékot, mert nem jelentkezett felülvizsgálatra.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Tízezer rokkantnyugdíjas nem kap májustól járadékot, mert nem jelentkezett felülvizsgálatra.

Ez az adat a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal legutóbbi, április közepén kiadott sajtóközleményéből tudható. Ez a szám azonban időközben változhatott, hiszen lehetőség volt igazolási kérelmek benyújtására. Megyénkben ez a szám pontosan: 1669.

A felülvizsgálatokról, illetve arról, hogy történt-e már visszaminősítés, hány embert „vezettek vissza” a munkába, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumát is kérdeztük, de szerdától nem kaptunk választ.

Így Hegedüs Lajostól, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnökétől próbáltunk információt kérni. „A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH)tett közzé részadatot arról, hogy az április végéig elvégzett felülvizsgálatok során, mintegy 8800 felülvizsgálatot végeztek. A vizsgált személyek mintegy 25 százaléka esetében az egészségkárosodás mértéke, az új vizsgálati protokoll alapján nem érte el azt a szintet, amely szükséges bármely ellátás folyósításához, így több mint 2 ezer egészségkárosodott embernek megszűnt a korábbi ellátása” – válaszolta. További mintegy 2500 ember csak meghatározott ideig tartó, a korábbi ellátásnál alacsonyabb összegű rehabilitációs ellátásra szerzett jogot – tudtuk meg. „A korábbi években megállapított rehabilitációs járadékosok felülvizsgálata miatt, az ő esetükben is jelentősen csökkentek az ellátások, még annál is, akinél rokkantsági ellátást állapítottak meg és további rehabilitációját nem javasolták” – mondta.

Kilátástalanság

Konkrét példát is említett: „Egy 55 éves embernek, 3 évvel ezelőtt, vastagbél daganatot diagnosztizáltak, emiatt 3 évre, a korábbi szabályok szerint, rehabilitációs járadékot állapítottak meg. 35 év munkaviszonya és az életpálya során elért jövedelme alapján ez az összeg 93 ezer forint lett. Rehabilitációja az eltelt három év alatt nem volt sikeres, nem sikerült állást biztosítani számára. Időközben rosszabbodott az állapota, májelégtelenség is fellépett. Az áprilisban elvégzett felülvizsgálat során 60 százalékos egészségkárosodást állapítottak meg és rehabilitációját nem javasolták, így az új szabályok szerinti rokkantsági ellátást állapítottak meg számára. Ennek összege 37.700 forint. Ebből kell a továbbiakban két felsőfokú tanulmányokat folytató gyermekét eltartania, felesége minimálbéres jövedelme mellett. Havi rendszeres gyógyszer és gyógyászati segédeszköz költsége eléri a tízezer forintot. A kormány legújabb tervei szerint, a számára feltétlen fontos stoma zsák társadalombiztosítási támogatását mintegy 8 százalékkal csökkentenék, így a gyógyászati segédeszköz betegtérítése ötszörösére emelkedik, miközben a jövedelme, a korábbi jövedelmének a 40 százaléka lett. A számok, magukért beszélnek...” – fogalmazott. Hozzátette: a példa sajnos nem egyedi, szinte naponta szerzünk tudomást ilyen és ehhez hasonló élethelyzetekről, kilátástalan sorsokról.

ÉM-NSZR


Ellátás megszűnik, munka nincs

A megváltozott munkaképességű emberek sikeres elhelyezkedése sajnos nem jellemző, nincsenek is igazán ezt segítő konkrét intézkedések, legfeljebb ígéretek – hangsúlyozta Hegedűs Lajos. – Mindenesetre az elkövetkezendő időben, az eddigi tendenciák alapján tízezrével lesznek olyan emberek, akiknek az ellátása vagy teljes egészében megszűnik, vagy igen jelentősen csökken – ez egy ténykérdés, ugyanakkor pedig, a megváltozott munkaképességű emberek számára rendelkezésre álló munkahelyek számának növekedésére pedig sajnos semmi jel nem mutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában