Helyi közélet

2012.05.31. 18:08

Cigicsempészekre csapott le Borsodban a NAV

Miskolc - Borsod-Abaúj-Zemplén megyei útjain szerda délután három különböző helyen csaptak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai illegális dohány szállítmányokra. A lefoglalt áruk értéke 30 millió forint.

Miskolc - Borsod-Abaúj-Zemplén megyei útjain szerda délután három különböző helyen csaptak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai illegális dohány szállítmányokra. A lefoglalt áruk értéke 30 millió forint.

A NAV járőrei, a Bevetési Főigazgatóság, és a rendőrség munkatársai összehangolt közúti gépjármű ellenőrzést hajtott végre az M3-as autópálya Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakaszán, és az azt elkerülő útszakaszokon szerdán - tájékoztatott Horváth Tivadar, a NAV Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vám és Pénzügyőri Igazgatóság igazgatója. - Ennek eredményeképpen három különböző helyszínen külön-külön is jelentős mennyiségű adózás alól elvont jövedéki terméket foglaltak le a pénzügyőrök.

Mint kiderült, az első esetben az autópálya mezőcsáti lehajtójánál vontak ellenőrzés alá egy magyar forgalmi rendszámú, magyar állampolgár által vezetett kisteherautót a járőrök. Az lett számukra gyanús, hogy a járművet vezető személy azt mondta nekik, hogy szemetet szállít. Rácsodálkoztak, hogy Nyíregyháza felől mit keres Mezőcsát környékén a szemét, ezért megvizsgálták a teherautót. Szimatuk nem csalt, hiszen a raktérben 17 fekete szemetes zsák volt található, amiben fogyasztási dohány volt előre csomagolva, fél kilós-kilós kiszerelésben, s "természetesen" adójegyet nem tartalmazott. Ennek az értéke megközelítőleg 3 és fél millió forint.

37 milliós bírságra számíthatnak

- Majd fél órán belül egy másik ellenőrzési pontnál, a 3-as számú főút harsányi elágazásánál egy olasz állampolgár által vezetett olasz forgalmi rendszámú kisteherautót igazoltattak a pénzügyőr járőrök - folytatta Horváth Tivadar. - Ez gipszkarton szállítmánynak látszott, azonban ebben rejtekhely volt kialakítva úgy, hogy csak a felső pár gipszkarton lemez volt épp, a többi középen ki volt vágva és abban találtak a pénzügyőrök 15 500 doboz magyar adójegy nélküli, kínai gyártmányú cigarettát, aminek az értéke 11 és fél millió forint.

Sőt! Pár perccel később az autópálya geleji pihenőjénél végzett ellenőrzés során szintén olasz állampolgárt vontak a járőrök ellenőrzés alá. A mikrobuszban, amit az olasz állampolgár vezetett 20 ezer doboz adózás alól elvont cigarettát találtak a pénzügyőrök. Ennek a felderítésnek is az az érdekessége, hogy a mikrobusz illegális jövedéki termék szállítására volt alakítva, itt az érték 15 millió forint.

- Mind a három esetben orgazdaság bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt kezdeményezett a vámhatóság büntetőeljárást a NAV illetékes bünügyi igazgatóságánál - fogalmazott Horváth Tivadar, a NAV Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vám és Pénzügyőri Igazgatóság igazgatója. - Az eljárás során az összesen 35 ezer doboz adózás alól elvont cigaretta, 250 kilogramm fogyasztási dohány, valamint a szállításra használt járművek is lefoglalásra kerültek. Ezen felül az igazgatóság jövedéki sértés miatt mindhárom esetben jövedéki eljárást is indít. Ebben a három ügyben összességében körülbelül 37 millió forint jövedéki bírság kiszabása várható.

ÉM-JLI


Miskolc - 35 ezer doboz adójegy nélküli cigarettát és mintegy 25 ezer doboz cigarettának megfelelő vágott dohányt foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal néhány óra leforgása alatt két olasz és egy magyar férfitól szerda délután Borsod megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában