Helyi közélet

2012.04.18. 17:22

Év végére befejeződik a kastélysziget rekonstrukciója Edelényben

Edelény - A felélénkülő idegenforgalom munkahelyeket teremthet Edelény térségében.

Edelény - A felélénkülő idegenforgalom munkahelyeket teremthet Edelény térségében.

Bár még sok munka van hátra, míg az edelényi L Huillier-Coburg-kastély újra régi fényében ragyoghat, év végére várhatóan – eleinte csoportosan – a szélesebb közönség előtt is látogathatóvá válik. A Műemléki Világnapon, szerdán nyílt napot tartottak a kastélyban, melyen munkatársaink is részt vettek. A látogatók első csoportját Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója köszöntötte, majd Bay Judit, a műemléki gondnokság munkatársa, a komplexum majdani igazgatója vezette körbe a már látogathatóvá tett területeken, s közben a kastély történetébe is beavatta a látogatókat. Kiderült, a nemesi családok lakhelyeként szolgáló épületben működött szovjet katonai parancsnokság – ennek nyomai a falakon olvasható, cirill-betűs Lenin-idézeteken még ma is látszik –, lakott itt főbíró, akinek lakrészét a korabeli kápolna emeletén, az általa elítéltekét – vagy a döntésére várókét – a földszinten alakították ki. Volt itt téesziroda, működött itt a földhivatal, de szükséglakásként is szolgált.

Tudásközpontot építenek

Az európai uniós támogatásból, 2,2 milliárd forintos forrásból rehabilitált kastélyszigetre nem egy „holt” múzeum költözik, hanem olyan idegenforgalmi és tudásbázis, ami a mai kor követelményeinek mindenben megfelel. A kastély udvarán, a fölé magasodó falak láttán munkatársunkból azonnal kiszakadt a gyakorlatias kérdés: rendben van, hogy milliárdokért felújítják, de miből fogják fenntartani ezt az irdatlan építményt? A választ Bay Judit azonnal megadta: a kastély kertjében száz méter mélyen húzódik az a csőrendszer, ami a geotermikus energia kinyerését szolgálja.

A kastély, és a bejárat előtti parkot körülölelő építmények egységet alkotnak: a félköríves, földszintes épületekben látogatóközpont, ajándékbolt, kávéház kap helyet, de itt helyezték el a műszaki berendezése irányítóközpontját is. A látogató az udvarról egy boltíves kocsiáthajtóba lép be a kastélyba; mivel a XXI. századi látogatók valószínűleg már nem hintóval érkeznek, a helyiségnek új funkciót kellett adni; itt fogadják majd a csoportokat, és akár a catering lebonyolítására is alkalmas, ha mondjuk az emeleten lévő díszteremben konferenciát, koncertet vagy más rendezvényt tartanak.

Innen nyílik az egykori konyha, ahol egy nyolcvan főt befogadni képes 3D mozi hangolja majd rá a látogatókat a rokokó stílusú kastélyra. A földszinten kap helyet a múzeumpedagógiai részleg, és az egyik kör alaprajzú szobában, egy hosszú asztal körül ülnek majd azok, akik a kastély egyes korszakait személyesítik meg. Az egyetlen üres helyen egy laptop áll majd, itt a látogató helyet foglalhat, és megírhatja benyomásait. Az épület hátsó traktusában teljesen felújították a kápolnát is. Mint Lévai Sándor főmérnök elmondta, szerencsére rendelkezésükre álltak a korabeli tervek, enélkül, és az eredeti falbekötések nélkül sokkal nehezebb helyzetben lettek volna, bár így sem volt kis munka a széttagolt belső tér egyesítése, a hordóboltozat kisméretű téglával való újjáépítése.

Különleges festett szobák

Az emeleti részen, ahol a nemesi családok hálószobái vannak, található a bálterem, aminek különlegessége, hogy ezt is boltozatosra építették. Régen vadászbáloknak adott otthont, a jövőben konferenciákat, koncerteket szeretnének itt tartani. Innen nyílnak a festett lakószobák, melyek eredeti pompáját 10 restaurátor másfél éves, napi 12-16 órás munkája eredményeként sikerült visszaállítani.

Varga Kálmán arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a felújítás első hulláma az év végére befejeződik, de ha nyer a május hetedikén elbírálandó pályázatuk, a felújítás második szakasza is hamarosan megkezdődhet.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában