Helyi közélet

2012.04.16. 10:25

Ennyi szén még Borsodban sincs!

Miskolc - Egy borsodi szénkereskedelemmel foglalkozó vállalkozást ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatóságának munkatársai.

Miskolc - Egy borsodi szénkereskedelemmel foglalkozó vállalkozást ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatóságának munkatársai.

Az adózó, az általa kiállított készpénzfizetési számlák szerint, feltűnően sok, napi 100-250 tonna szenet értékesített Szlovákiába.

A vonatkozó szabályozás szerint, uniós tagállamba történő értékesítés esetén nem kell Magyarországon általános forgalmi adót fizetnie az eladónak, ha igazolja, hogy az áru elhagyta az ország területét. Ez a kötelezettség a vevőt terheli, melyet a saját tagállamában kell teljesítenie.

A vizsgált ügyben a vállalkozás nem tudta dokumentumokkal bizonyítani, hogy az általa megjelölt árumennyiséget Szlovákiába fuvarozták, de több ellentmondást is feltártak a revizorok.

A szlovák vevő nem tudott magyarázattal szolgálni arra, hogy az eredetileg Szlovákiából származó szenet miért szállították először Magyarországra, majd onnan vissza Szlovákiába. Aggályos volt az is, hogy a nemzetközi fuvarleveleket a vevő töltötte ki, holott a szállítmányozást nem is ő, hanem állítólag egy másik szlovák vállalkozás végezte. Az adóellenőröknek gyanús volt továbbá az is, hogy a magyar adózó nem tudta megjelölni a járművet, amellyel - a dokumentumok szerint - az árut Szlovákiába szállították.

A szlovák adóhatóságtól kapott adatszolgáltatás megerősítette az ellenőrök feltételezését, mely szerint a papírokon szereplő szlovák vevő és a szlovák fuvaros a valóságban nem létezik, a megjelölt név és cím is fiktív.

Mindezek alapján az adóhatóság nem látta bizonyítottnak a szén Közösség területére (Szlovákiába) történő kiszállítását, ezért az adózó terhére, több mint öt millió forint adóhiányt állapítottak meg ÁFA adónemben, és mintegy két és fél millió forint adóbírságot is kiszabtak a részére - tájékoztatta a Borsod Online-t a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában