Helyi közélet

2012.04.26. 16:51

Bölcsődések, egyre mostohább körülmények között

Miskolc - Mindenesetre lelkileg és szakmailag erősítették egymást a bölcsődei dolgozók szakmai napjának résztvevői.

Miskolc - Mindenesetre lelkileg és szakmailag erősítették egymást a bölcsődei dolgozók szakmai napjának résztvevői.

A védőnők bölcsődei szerepéről, az óvodába való átmenetről, az utánpótlás-nevelésről, a családokkal való együttműködésről hallhattak előadást a „Kéz a kézben” című szakmai napon a bölcsődék dolgozói. A csütörtöki rendezvényt Papp Zsolt az önkormányzat humán főosztályának vezetője nyitotta meg, azzal a vezérgondolattal: egyre nagyobb szükség van Miskolcon is a bölcsődékre, ugyanakkor egyre nehezebbek, mostohábbak a körülmények.

„Ezért aztán nagy szükség van arra, hogy legalább évente egyszer lelkileg és szakmailag erősítsék egymást” - jelentette ki az egybegyűlteknek.

Létszámstop mellett

Soltész Ferencné, a Miskolci Egyesített Bölcsődék és Egészségügyi Szolgálat szakmai igazgatója részletekkel is megvilágította a főosztályvezető állítását. Elmondta: Miskolcon 540 bölcsődei férőhelyen 676 gyereket gondoznak. A dolgozók egy jelentős része 40 éves munkaviszonya alapján nyugdíjba ment vagy készül (Tavaly 24-en, idén hozzávetőleg 22-en). Vagyis sok álláshely ürül meg, jelenleg 14-et lehetne meghirdetni, ha nem írt volna elő létszámstopot az önkormányzat tavaly augusztustól.

- Pedig lennének jelentkezők, frissen végzett fiatalok, de meg van kötve a kezünk. Bízom abban, hogy az önkormányzattal megkezdett tárgyalások eredményre vezetnek - mondta az igazgató.

Mint megtudtuk: a szakmai előírások szerint 1 gondozási egységre, ami 2 gyermekcsoportot (összesen 20-22 gyermeket) jelent, 4 gondozónőnek kellene jutnia. Ezzel szemben van olyan bölcsőde, ahol csak 3 vagy 2 jut. A gondozónők magas átlagéletkora miatt gyakori a megbetegedés közöttük, így nem ritka, hogy két gyermekcsoport gondozását egy gondozónő látja el.

Veszélyben az ellátás

- Ennek az állapotnak a huzamos fenntartása már az ellátást veszélyezteti - jelentette ki az igazgató. - Végül is mindenkit felvettünk, sorban állók nincsenek. (A beíratottak és az egyszerre jelen lévők létszáma nem fedi egymást, hiszen életkorukból adódóan mindig számolni kell a betegség miatt hiányzókkal is, vagyis egy bölcsőde sosem teljes kihasználtsággal működik.) - A bölcsődei feltételeket rugalmasan kell kezelni, nem lehet a minimummal számolni. Még egy gondozási éven belül is nagy változások lehetnek, nagyban függ az édesanyák munkába állásának, elhelyezkedésének lehetőségétől, amiben szerepet játszik a közmunkaprogram is. Miskolcon például a megnövekedett igény idén tavasszal jelentkezett.

ÉM-SzK


Kinyílik, majd bezár

Épp most, azaz pénteken tartják Miskolcon a nyílt napot a bölcsődékben, ezt követően fogadják az újabb előjegyzéseket. Új információ, hogy a beszoktatásra csak a nyári bezárások után nyílik lehetőség, ami idén július 2. és augusztus 20. között zajlik, három részletben. Azon gyerekek számára, akiknek a szülei a bezárás idejére is kérik csemetéjük gondozását, a közeli bölcsődékben biztosítanak átmeneti időre elhelyezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában