Helyi közélet

2012.04.03. 07:37

Bíróság előtt a kazincbarcikai polgármester

Miskolc , Kazincbarcika - A vád szerint el nem végzett munkáért fizetett, s ezzel három és fél milliós kárt okozott.

Miskolc , Kazincbarcika - A vád szerint el nem végzett munkáért fizetett, s ezzel három és fél milliós kárt okozott.Kedden a vádirat ismertetésével kezdődött, majd a terheltek meghallgatásával folytatódott a Miskolci Városi Bíróságon Szitka Péter, Kazincbarcika polgármesterének és egy barcikai rendezvényszervező cég vezetőjének büntetőpere. Szitka Pétert jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, az ügy másik érintettjét jelentős értékre elkövetett csalással vádolta meg az ügyész.

A vádirat szerint a polgármester 2006 novemberében kötött szerződést a rendezvényszervező kft.-vel arra, hogy a cég szervezze és bonyolítsa le az önkormányzat programjait. A polgármester által ellenjegyzett 13 számla ellenében a város havonta 264 ezer forintot fizetett ki a társaságnak. A vállalkozás munkanaplójában rögzítette, milyen szolgáltatásokat nyújtott, a valóságban azonban azt a városi művelődési központ végezte el. A vádhatóság álláspontja szerint ezzel a várost három és fél millió forintkár érte. A másodrendű vádlott ezen kívül a vádhatóság szerint támogatásokat szerzett a Kaszafesztivál megszervezésére, de előfordult, hogy ugyanazt a számlát többször is bemutatta, amivel ötmillió forint körüli összeget vett fel jogosulatlanul.

Szitka Péter kikérte magának s vádat. Mint elmondta, hasonló méretű városokban régóta működik polgármesteri kabinet, amit Kazincbarcikán is felállították, és ennek volt tagja a másodrendű vádlott. A pénzügyes jelezte a polgármesternek, hogy teljesítési igazolás kell a számlák kifizetéséhez, a munkanaplók ezt a célt szolgálták, amelyeket tételes ellenőrzés nélkül írt alá. Szitka Péter elmondása szerint naponta 400-600 aláírni valója van, súlyoznia kell közöttük, melyiket olvassa el alaposabban, s melyeket fut csak át. A polgármestert dr. Tőzsér Ildikó bíró a kabinetben folyó munkáról, az ügyész a megrendezett fesztiválokról kérdezte. A tárgyalás tanúk meghallgatásával hamarosan folytatódik. 

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában