Helyi közélet

2012.04.02. 11:02

A hídon át mennének dolgozni Abaújban

Abaújvár - A földtulajdonosok túl drágán akarják adni a földjeiket, de a híd megépül.

Abaújvár - A földtulajdonosok túl drágán akarják adni a földjeiket, de a híd megépül.

Észak-Abaújnak már régen hiányzik egy híd, amin keresztül könnyen elérhető lenne a szlovákiai kenyheci ipari park, de mindezidáig nem volt pénz a megépítésére. Most azonban felcsillant a remény, a Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program segítségével hamarosan híd épül a Hernádon Abaújvárnál, hogy pár perc alatt elérhető legyen az ipari park. Ez azért is nagyon fontos az itt élők számára, mert a térségből mintegy 70 ember kapott munkát a közeli, szlovákiai településen. A tervek szerint az ipari parkot bővítik, így még több emberre lesz majd szükség. Csuha Páltól, Abaújvár polgármesterétől megtudtuk, az észak-abaúji emberek összeszerelő, előkészítő és finommechanikai munkákat végeznek, és könnyítést is kaptak: nem kell szlovákul tudniuk, mert olyan részlegvezetőket neveztek ki, akik jól beszélnek magyarul.

Elkészültek a tervek

Abaújvár tehát a térség településeinek támogatásával pályázott és nyert, a pályázat első szakaszát le is zárták. Elkészültek a híd tervei, melyet beadtak engedélyeztetésre. A kivitelezésre májusban írják ki a pályázatot.

Most Abaújvár térségéből 25 kilométeres kerülővel lehet elérni az ipari parkot, de ha elkészül az új Hernád-híd, mindössze 6 kilométer utazásra lesz szükség. A beruházás teljes költsége 1 millió 200 ezer euró.

Egy kis gond

Van azonban egy kis gond, mesélte a polgármester. A híd építéséhez földterületeket kell megvásárolnia az önkormányzatnak, csakhogy nem minden tulajdonos elégszik meg a felkínált, négyzetméterenkénti 150 forinttal, van, aki 2 ezer forintot kérne. Összesen 16 tulajdonos érdekelt az ügyben, több mint a felével már megállapodott az önkormányzat. A többieknek ügyvéd által egy utolsó ajánlatot küldenek, de ha azt nem fogadják el, akkor elindulhat a kisajátítási eljárás, mivel közérdekről van szó. Csuha Pál megjegyezte: az eljárás végén nem járnak majd jobban a földtulajdonosok, mintha most elfogadnák a felajánlott összeget.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában