Helyi közélet

2012.03.09. 12:25

Kína harmadik leggazdagabb tartományával "kokettál" Borsod

Miskolc - A Kínai Népköztársaság harmadik leggazdagabb – az ország dinamikus gazdasági növekedésében kulcsszerepet betöltő –tartománya, Shandong hivatalos delegációja megénkbe látogatott pénteken, hogy tárgyalásokat folytasson a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés képviselőivel a tartomány és a megye közötti jövőbeni befektetési, kereskedelmi, ipari,kulturális és oktatási együttműködési lehetőségekről.

Miskolc - A Kínai Népköztársaság harmadik leggazdagabb – az ország dinamikus gazdasági növekedésében kulcsszerepet betöltő –tartománya, Shandong hivatalos delegációja megénkbe látogatott pénteken, hogy tárgyalásokat folytasson a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés képviselőivel a tartomány és a megye közötti jövőbeni befektetési, kereskedelmi, ipari,kulturális és oktatási együttműködési lehetőségekről.

Kínai kapcsolatok: az első lépés

A megbeszéléseken részt vettek a Kínai Nemzetközi Kereskedelem Ösztönzési Tanács (CCPIT), a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) és a VOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének képviselői is. A tárgyalások értelmében a kínai és a magyar fél kiemelt hangsúlyt fektet a jövőben a kölcsönös kereskedelmi kapcsolatok bővítésére, a tőkebefektetések növelésére és a beruházások elősegítésére. Ennek megerősítésére a tárgyaló felek szándéknyilatkozatot írtak alá péntek délelőtt Miskolcon.

 

Helyi lehetőségek

Az ünnepélyes aktust megelőző tájékoztatón dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a két évvel ezelőtti miniszterelnöki látogatás megteremtette annak a lehetőségét, hogy országaink kapcsolatait (mind kulturális, mind gazdasági téren) szorosabbra fűzzük.

– A kormányfői tárgyalás után nekünk az a feladatunk, hogy a helyi együttműködési lehetőségeket felkutassuk. A magas rangú delegáció látogatására a hazánk és megyénk iránti befektetői bizalom jeleként tekintünk a távol-keleti ország részéről – hangsúlyozta.

Mint jelezte, Shandong tartományról kiderült, hogy sokkal több mindenben hasonlít megyénkre, mint azt az első pillanatban gondolták. Történelmi személyiségeikkel, az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított területek számával, de egyetemeik fejlettségének tekintetében is sokban hasonlít megyénkre. Gazdaságukban az acél- és a vegyipar a dominál, a nemzeti gazdaságban betöltött szerepüket jól tükrözi, hogy Kína 500 legnagyobb cégéből 290 ebben a tartományban található.

– A tárgyalás során egyeztettünk arról, hogy mi törekszünk arra, hogy a kínai-magyar kapcsolatokban vezető szerepet töltsön be megyénk, és szeretnénk kiaknázni az ebben rejlő gazdaságfejlesztési és területfejlesztési lehetőségeket is. Az elhangzottak közül kiemelném: nyitottak vagyunk és keressük annak lehetőségét, hogyan ösztönözzük a befektetőket, hogy egymás hazájában szerepet vállaljanak. Megvizsgáljuk annak lehetőségeit is, hogyan lehet gyártókapacitásokat telepíteni. Bár ez az első lépés volt megyénk és a kínai tartomány életében, így konkrét megállapodások nem is köttethettek, jelentősnek tartjuk, beszéltünk azokról a területekről, amelyekben továbblépést remélünk. Ennek érdekében átadtunk a kínai delegáció számára egy gazdasági és kereskedelmi együttműködésről szóló tervezetet, amely kapcsán arra kértük vendégeinket, hogy azt megvizsgálva és kiegészítve javaslataikkal, ezen az úton igyekezzük szorosabbra fűzni kapcsolatainkat – összegezte dr. Mengyi Roland.

A Wanhuára építve

– Örömmel tölt el bennünket, hogy Kína egyik vezető ipari és termelési központjának számító Shandong tartomány megbízásából Magyarországra látogathattunk - tette hozzá Cui Yuechen, a delegáció vezetője, Shandong Tartomány Népi Kongresszus Állandó Bizottságának alelnöke. – Delegációnk személyes tapasztalatokat szerzett Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági életéről és infrastruktúrájáról, s ezek, illetve a magyar partnereinkkel folytatott tárgyalások alapján, kiváló lehetőségeket látunk a középszintű gazdasági és kereskedelmi, valamint kulturális kapcsolatok további erősítésére, amelyekre a BorsodChem, Kína legnagyobb kelet- közép-európai befektetése is jó példa - jegyezte meg.

Mivel ez az első alkalom, hogy egy shandongi delegáció látogat ide, engedjék meg, hogy bemutassam tartományunkat – kérte a tájékoztatón résztvevőktől. Elmondta: Kína keleti területén fekszik, Észak- és Dél-Koreával, valamint Japánnal határos. 95 milliós lakosságával a második Kínában. Jelentős gazdasági övezetként az első három legjelentősebb tartomány között tartják számon Shandongot. Az utóbbi 30 év legdinamikusabban, leggyorsabban fejlődő tartománya. Mivel tengerparti övezet, a tengeri szállításhoz kapcsolódó iparágak is jelentős szerepet töltenek be gazdaságában.

– A történelmi személyiségek mellett sok alkotó és filozófus ebből a tartományból származik, híres szülöttünk Konfucius, akit a világ 10 leghíresebb gondolkodója között tartják számon. Történelmünk és kultúránk nagy hagyományokat ápol. Az utóbbi 10 évben az oktatás színvonala folyamatosan emelkedik, jelenleg 140 egyetem működik nálunk, aminek több mint 1,5 millió hallgatója van. Fontos turisztikai övezet is és két világörökségi résszel büszkélkedünk, aminek köszönhetően évről évre növekszik a turisták száma – tette hozzá.

Mint hangsúlyozta, az utóbbi években nemcsak az ország kormánya, hanem a tartomány vezetése is erőteljesen ösztönzi a külföldi befektetéseket és a külföldi vállalatok Shandong tartományban történő befektetését is.

– Itt említeném meg a Wanhuát, ami egy ilyen gazdasági háttérből jött az önök megyéjébe. Shandong tartomány és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kapcsolatának a Wanhua által nagyon szilárd alapja lehet. Kormányzatunk és a tartományi vezetőség nagy figyelemmel kíséri látogatásunkat, a két terület együttműködési lehetőségeit. Bízom benne, hogy a már meglévő alapokon szilárd és folyamatosan fejlődő kapcsolat lesz megyéink-tartományaink között és ezáltal nemcsak a gazdasági kapcsolatainkat bővítjük, hanem kulturális és egyéb kapcsolatainkat is – zárta beszédét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában