Helyi közélet

2012.03.09. 11:10

Csellengés helyett zárkóztató program

Cigánd, Kazincbarcika, Miskolc - Kevésnek bizonyult az Iskola-háló program, folytatása következik.

Cigánd, Kazincbarcika, Miskolc - Kevésnek bizonyult az Iskola-háló program, folytatása következik.

Öt megyénkbeli program volt sikeres a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek felzárkózását segítő pályázaton, melyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága írt ki. Az úgynevezett Iskola-háló programra majdnem ötször annyian pályáztak, mint akik végül támogatáshoz jutottak, ezért hamarosan uniós források bevonásával írnak ki újabb pályázatot.

A Társulat

Cigánd önkormányzata a nyertesek között van, több min 8 millió 600 ezer forintból tudják megvalósítani ebben a tanévben programjukat, melyről Bodnár Balázs iskolaigazgató árult el részleteket. A programnak azt a címet adták: A Társulat. Olyan délutáni szabadidős tevékenységet szeretnének ugyanis megszervezni, melynek végső célja egy színházi előadás. Elsősorban a felső tagozatos gyerekeket szeretnék bevonni a készülődésbe, akik jelmezeket és díszletet készítenének, tanulnák a színdarab szövegét, ízelítőt kapnának a színészi mesterségekből, de jutna idő iskolai tanulásra és a házi feladat elkészítésére is, hiszen a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek otthon nem tudnak segíteni a felkészülésben. A szülők is tevékenyen részt vennének a programban, a jelmezvarrásban például nagy segítséget nyújthatnak. Bodnár Balázs azt mondta lapunknak, a délutáni foglalkozások nem számítanak újdonságnak az iskolában, hiszen eddig is igyekeztek megragadni minden lehetőséget, hogy a gyerekek hasznosan, művészeti és mozgásos tevékenységekkel töltsék a szabad idejüket. Az igazgató szerint ez nagyon fontos, hiszen a diákok, ha nem találnak maguknak értelmes elfoglaltságot, akkor az utcán csellengenek.

Tanulás és szórakozás

Közel 13 millió forintot nyert az Iskola-háló pályázaton a kazincbarcikai Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Szakközépiskola és Kollégium. Kővári László igazgatótól megtudtuk, itt is délutáni foglalkozásokra használják majd a támogatást, de ebben az intézményben a 14-17 éves korosztályt szeretnék bevonni a programba. A módszer hasonló a cigándihoz: a diákok szabadidős tevékenységébe iktatják be a tanulást, hisz a szaktanárok ehhez megfelelő segítséget tudnak adni. Tervezik, hogy a szülőket is elhívják a foglalkozásokra, hogy lássák, a gyerekek jó helyen vannak délután. De szerveznek majd családi napot is, amikor a diákok szülei és testvérei ellátogathatnak az iskolai ünnepségre.

 Fejlesztő tréninggel

A Collegium Talentum program adaptációjára vállalkozik a szintén nyertes, miskolci székhelyű Regionális Ifjúsági Szolgáltató Központ. Tóth Gergelytől, a központ korábbi elnökétől megtudtuk: a boldvai iskolában szeretnék megvalósítani három hónapos programjukat a közel 9 millió 700 ezer forintból. Ennek keretében a felsős diákok tréningen és délutáni fejlesztő foglalkozásokon vesznek részt. A pedagógusok elsajátítják a Collegium Talentum módszereit, így később az beépülhet az iskola saját módszertanába. A végső cél pedig az, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztő folyamaton menjenek át, és találkozzanak olyan felnőttekkel, akik hátrányos helyzetből indultak, de sikeres útra léptek. Ez követendő példa lehet a boldvai diákok számára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában