Helyi közélet

2012.02.01. 14:09

Nézőpont: Miből?

<em>Ahány ház, annyi szokás, szokták mondani, ahány önkormányzat, annyiféle adósság, folytathatnák a jól ismert közmondást. Az utóbbi években egyébről sem hallunk és írunk, minthogy ilyen vagy olyan okok miatt több tíz millió forintos tartozást halmozott föl egyik-másik önkormányzat.</em> <strong>Hegyi Erika jegyzete</strong>

Ahány ház, annyi szokás, szokták mondani, ahány önkormányzat, annyiféle adósság, folytathatnák a jól ismert közmondást. Az utóbbi években egyébről sem hallunk és írunk, minthogy ilyen vagy olyan okok miatt több tíz millió forintos tartozást halmozott föl egyik-másik önkormányzat. Hegyi Erika jegyzete

Bajt hoztak a településeknek az uniós pályázatok, mert azoknak az önrészét ki kellett fizetni, és ha a beruházás korszerű ugyan, de túlméretezett intézmény lett, annak fenntartási költségeit szintén nem bírták az adóbevételekkel nem rendelkező kisebb falvak (de sokszor még a nagyobbak sem). Nem az uniós pályázatokkal van persze baj, hanem azzal a (mindenkori) kormányzati elképzeléssel, hogy egy kalap alá veszi az önkormányzatokat, akár szegények, akár gazdagok.

Ismerek olyan falut is, ahol az iskolaigazgatónak köszönhető a csőd, mert nem létező tanulók nevét írta be az iskola névsorába, az egyik városban pedig a PPP-s beruházás fizetendő részletei miatt szökött az egekbe az adósságállomány.

Nem mindennapi eset, de úgy tűnik, a szennyvízberuházás is tud bajt okozni, ha a visszaigényelt áfáról később kiderül, hogy nem volt jogos, a pénzt pedig már elköltötték. Amit tudni: az adósságot vissza kell fizetni. És amit nem, hogy miből.

- Hegyi Erika - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában