Helyi közélet

2012.02.13. 18:17

Fenyegető jégcsapok – az olvadás is veszélyes

Miskolc - Eddig a kemény fagyok okozták a gondot, most az olvadás rejt veszélyeket. A nappali gyenge pluszok hatására a tetőkön lévő hó megolvadt, és sok ereszen dermesztő jéglándzsákká állt össze. Amíg a tetőről lógnak, nincs velük baj, azonban kiszámíthatatlanul bármelyik pillanatban lezuhanhatnak.

Miskolc - Eddig a kemény fagyok okozták a gondot, most az olvadás rejt veszélyeket. A nappali gyenge pluszok hatására a tetőkön lévő hó megolvadt, és sok ereszen dermesztő jéglándzsákká állt össze. Amíg a tetőről lógnak, nincs velük baj, azonban kiszámíthatatlanul bármelyik pillanatban lezuhanhatnak.Mint Rinyu Zsuzsa, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta, a jégcsapok eltávolítása és a járdák síktalanítása az épület tulajdonosának feladata, de ha nem tudja elvégezni, vagy nem rendelkezik a megfelelő eszközökkel, vállalkozók – például ipari alpinisták – segítségét veheti igénybe. A tűzoltóság közintézmények esetén köteles a balesetveszélyt elhárítani.

A közútjaink egy része is csak most, olvadás miatt kerül elő a jég alól, ilyenkor már az is megmutatkozik, milyen károkat okozott az aszfaltban a fagy, ám a nagyobb volumenű kátyúzást még korai elkezdeni. Ott, ahol komoly balesetveszélyt okoznak az útburkolati hibák, kijavítják, de a tavaszi kátyúzás még nem kezdődhet el addig, míg az aszfalt hőmérséklete el nem éri az öt Celsius-fokot. A károk felmérése folyamatos, mert a Magyar Közút útellenőrei rendre ellenőrzik az utakat, és azt állapították meg, hogy a februárban ránk reccsenő kemény tél kevesebb kárt okozott, mint a korábbi telek időjárása, ugyanis minél gyakrabban váltakozik a fagyás és olvadás ciklusa, annál több kárt okoz az utakban. Most pedig egyvégtében heteken keresztül a nulla alatt maradt a hőmérséklet.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában