Helyi közélet

2012.02.01. 12:52

Mi volt a whiskys rabló népszerűségének titka?

Miskolc - Az átlagember általában nem szereti a hatalom megtestesítőit és azt, akinek anyagilag ki van szolgáltatva, így nem meglepő, hogy a bankokat fosztogató, a rendőrség orra alá borsot törő Ambrus rövid idő alatt afféle népmesei hőssé vált.

Miskolc - Az átlagember általában nem szereti a hatalom megtestesítőit és azt, akinek anyagilag ki van szolgáltatva, így nem meglepő, hogy a bankokat fosztogató, a rendőrség orra alá borsot törő Ambrus rövid idő alatt afféle népmesei hőssé vált.

A whiskys rabló már akkor alapot adott a rendőrségen való kuncogásra, amikor első bűncselekményeit követte el, hiszen nyilvánvaló volt a nyomozók igyekezete, de nem jutottak ötről a hatra. Mint Varju Lajos, az Ambrust egykor sokáig üldöző nyomozó a Blikknek elmondta, nehezítette a dolgukat, hogy a whiskys a semmiből bukkant elő, nem volt nyoma a nyilvántartásokban annak, hogy korábban is követett volna el bűncselekményt, és nem voltak alvilági kapcsolatai sem, akik némi „nem hivatalos vádalku” keretében információkat adtak volna át a rendőröknek róla, hogy azok a saját, kisebb stiklijükkel szemben elnézőek legyenek.

A rendőrök tehát évekig a sötétben tapogatóztak, a whiskys pedig egyre vakmerőbb rablásokat követett el. Jellemző volt rá, hogy alaposan felkészült a kiszemelt célpontból, többször is terepszemlét tartott, és még azt is felmérte, a riasztás után mennyi idő alatt érhetnek ki a rendőrök. A sorrendben 27. rablása azonban balul sült el, egy szemtanú ugyanis nem a kissé tunyán reagáló 107-es segélyhívót, hanem közvetlenül rendőr ismerősét hívta mobilon, hogy tanúja volt egy pénzintézeti rablásnak, így a rendőrök a becsült időnél korábban a helyszínre értek.

Már elfogása előtt is sokan drukkoltak a hatóságokat kijátszó egyszeri szegénylegény imázsát magára húzó rablónak, de kultfigurává fél évvel későbbi szökése után vált, amikor pólókat nyomtattak Whiskeys – Rendőrség 27:1, vagy Free whiskys felirattal, MC Orelmüller német nyelvű balladában dolgozta a whiskys történetét, egy amerikai újságíró dokumentumregényt írt róla, Ganxsta Zolee pedig rapszámban emlékezett a Csiki Párduc kalandjairól.

ÉM

Budapest - Ambrus Attila első bankrablását 1993 januárjában hajtotta végre, és míg hat és fél év múlva másodszor is elkapták, 30 postát, bankot és utazási irodát rabolt ki.

Sátoraljaújhely - Ambrus Attila Csíkszeredán kezdett jégkorongozni, majd Magyarországra költözése után megfordult a Fradi, és védett az Újpest hokicsapatában.

Sátoraljaújhely – Tizenkét év után a sátoraljaújhelyi fegyintézetből szabadult Ambrus Attila.

Sátoraljaújhely, 2012. január 31., kedd (MTI) – Szabadlábra került Ambrus Attila, a whiskys néven elhíresült rabló keddre virradóra a sátoraljaújhelyi börtön és fegyházból távozott, a 46 rendbeli rablás, közte számos pénzintézet elleni fegyveres támadás miatt elítélt férfi hajnali 3 óra előtt néhány perccel hagyta el a fegyintézetet.

Népi hős, elegáns, dörzsölt vagány, legendává lett bankrabló és megjavult, a keramikus mesterséget magas fokon elsajátító entellektüel – ez mind Ambrus Attila, vagy ahogyan a világhírnév felkapta a nevét, a Whiskys. Égerházi Péter jegyzete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában